Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Визначено рівень дивідендів, які мають перерахувати до бюджету акціонерні товариства з державною часткою

Реклама

Базовий норматив відрахування частки прибутку, що спрямовується на виплату дивідендів для підприємств, у статутному капіталі яких є корпоративні права держави, має складати 80 % від результатів господарської діяльності у 2023 році. Це також стосується господарських підприємств, 50 % і більше акцій яких належить підприємствам зі 100 % часткою держави, зокрема дочірніх підприємств.

Про це йдеться в рішенні Уряду «Про затвердження базового нормативу відрахування частки прибутку, що спрямовується на виплату дивідендів за результатами фінансово-господарської діяльності у 2023 році господарських товариств, у статутному капіталі яких є корпоративні права держави”, затвердженому на засіданні Кабінету Міністрів 2 лютого 2024 року.

«Державні підприємства мають приносити гроші у держбюджет. Це вимога Закону. Цьогоріч Уряд визначив базовий норматив відрахування на рівні 80 %. У Держбюджеті на 2024 рік заплановані надходження від цього в розмірі понад 66 млрд грн. Ці гроші дозволять профінансувати потреби держави, зокрема і оборону», - роз'яснив заступник Міністра економіки Олексій Соболев.

Підприємства, за власної ініціативи, можуть перераховувати до бюджету і більшу частку.

Також Уряд встановив такі нормативи відрахувань:

  • для акціонерного товариства «Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» на рівні 95 %;

  • для АТ «Державний ощадний банк України» та ПрАТ «Українська фінансова житлова компанія» - 30 %;

  • для ПАТ «Укрнафта» - 30 % за умови, що % прибутку спрямують на капітальні інвестиції, затверджені Урядом у фінплані компанії на 2024 рік;

  • для ПрАТ «УДП» (Українське Дунайське пароплавство) - 30 %, за умови спрямування 50 % прибутку на оновлення флоту та розвиток виробничих потужностей Кілійського суднобудівельно-судноремонтного заводу;

  • для АТ «Укрзалізниця» встановлений норматив 50 %, за умови що 30 % прибутку спрямують на фінансування капітальних інвестицій, затверджених у консолідованому фінансовому плані на 2024 рік, реконструкцію критичної залізничної інфраструктури та оновлення рухомого складу.

Закон «Про Державний бюджет на 2024 рік» передбачає надходження частини чистого прибутку та дивідендів від підприємств у державній власності на понад 66 млрд грн.

За матеріалами Урядового порталу

Потрібно більше роз'яснень і аналітики щодо нормативного акту? Спробуйте LIGA360 LEGAL SOLUTION. Воно допоможе швидко зорієнтуватися в складних правових питаннях та дізнатися, як саме застосовуються НПА у вашій галузі. Замовте рішення за посиланням.

Читайте також:

Звернення стягнення на частку боржника в статутному (складеному) капіталі

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини