Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Договори у сфері маркетингу, реклами, медіа: на що звернути увагу

Реклама

Для успішного розвитку та масштабування бізнесу незамінними є такі інструменти, як реклама, маркетинг та медійна підтримка. Адже ці ключові елементи суттєво впливають на впізнаваність бренду серед споживачів, сприяючи зростанню бізнесу. Саме маркетинг, реклама і медіа є рушійними силами як новостворених брендів, так і тих, що вже мають репутацію на ринку.

Використання інструментів/методів реклами, маркетингу, медіа та/або діяльність у цих сферах оформлюється відповідними договорами.

Визначення

Законодавство України містить три окремих визначення термінів «маркетинг», «реклама» та «медіа».

Зокрема, Податковий кодекс України визначає «маркетингові послуги», як послуги, які допомагають підприємству просувати свою продукцію (роботи, послуги), вивчати ринок, стимулювати збут продукції (робіт, послуг), формувати цінову політику та ефективно управляти поставками до споживача. Вони включають: розміщення товарів у місцях продажу, дослідження/аналізу споживчого попиту, внесення інформації в бази продажу та розповсюдження інформації про продукцію (роботи, послуги) (аналіз пп. 14.1.108 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України).

Відтак, договори маркетингових послуг будуть, головним чином, стосуватися саме послуг щодо просування продукту/сервісу компанії на ринку та його збуту.

Визначення «реклами» передбачене Законом України «Про рекламу», а саме це інформація про особу, ідею та/або товар та/або послуги, яка розповсюджується в будь-який спосіб платно чи безоплатно чи є саморекламою з метою підвищення інтересу споживачів та їх обізнаності (аналіз п. 15 ч.1 ст. 1 Закону України «Про рекламу»).

З огляду на вказане, договори у сфері реклами будуть спрямовані на поширення інформації про продукт/сервіс/бренд компанії з метою підвищення його впізнаваності на ринку, та як наслідок збільшення об'ємів збуту.

Закон України «Про медіа» визначає «медіа» (засіб масової інформації) як «засіб поширення масової інформації у будь-якій формі, який періодично чи регулярно виходить у світ під редакційним контролем та постійною назвою як індивідуалізуючою ознакою» (п. 30 ч.1 ст. 1 Закон України «Про медіа»).

Договори у сфері медіа можуть стосуватися різних аспектів: розробки, виробництва, ліцензування, передачі, показу, розповсюдження чи трансляції будь-якого програмного, аудіовізуального чи аудіоконтенту чи подій або просування, спонсорство, маркетинг або реклама будь-якого програмного, аудіовізуального чи аудіоконтенту чи подій.

Як впливає певна норма закону на вашу бізнес-діяльність? Відповідь надасть LIGA360 LEGAL SOLUTION. Знаходьте пов?язану аналітику та довідкову інформацію для будь-якого закону. Більше переваг за посиланням.   

В чому ж відмінність?

Зважаючи на попередні визначення, мета укладення договорів у сфері реклами, маркетингу, медіа - це поширення інформації про продукт/сервіс/ідеї/бренд, але спосіб, методи та інструменти відрізняються. На думку автора, маркетингові послуги, в деякій мірі, більш ширше поняття та можуть включати рекламу та просування/поширення інформації з допомогою медіа.

Нормативно-правове регулювання договірних конструкцій

Визначення та окремих умов договорів у сфері маркетингу, реклами, медіа окремо не передбачено ні Цивільним кодексом України, ні Господарським кодексом України. Однак, за своєю природою вони підпадають під загальні положення щодо укладення договорів про надання послуг.

Види договорів

Все частіше договори на маркетингові чи рекламні послуги ділять на більш вузькі договори з огляду на їх предмет та називають їх відповідно. Відтак, на практиці зустрічаються наступні договори:

- договір на створення маркетингової/рекламної кампанії;

- договір на розміщення реклами;

- договір на розміщення товару (product placement);

- договір на розміщення реклами блогером/інфлюенсером чи відомим діячом культури чи спорту;

- договір на проведення заходу;

- договір спонсорства;

- договори про трансляцію певної події;

- договір на виробництво аудіовізуального твору чи аудіо чи художнього твору (чи навіть все разом);

- ліцензійний договір, тощо.

Звісно, як і у кожному договорі у цих договорах спочатку варто звернути увагу на наявність істотних умов договору, таких як предмет договору, порядок оплати та її розмір, строк дії договору.

У випадку наявності вказаних складових договору можна перейти до перевірки договору глибше. Зокрема, необхідно перевірити (викладено за пріоритетністю у автора):

1) які саме надаються послуги за договором і чи вони відповідають усним/попереднім домовленостям сторін. Договори у сфері маркетингу, реклами, медіа, зазвичай, досить багатокомпонентні, адже можуть включати надання різних послуг. Наприклад, і створення маркетингової кампанії, і розміщення реклами на футболці спортсмена, і розміщення реклами спортсменом в соціальних мережах і т.д. Тому, в умовах договору чи в окремому додатку/додатковій угоді до договору має бути чітко вказано, які, коли, як саме, хто і т.д. будуть надаватися послуги, а також порядок взаємодії між сторонами. Адже, у випадку спору між сторонами саме до цих умов сторони звернуться, - і чим чіткіше вони будуть прописані, тим легше буде розв'язати суперечку.

2) порядок та форму оплати за договором. Зокрема, в цих умовах зазначають, в якій валюті будуть сплачені послуги, яким чином (готівкою чи банківським переказом) і який строк оплати. Варто зауважити, що ці умови також важливо узгодити з бухгалтером чи особою, яка буде здійснювати оплату. Окрім цього, бувають два види оплати: предоплата і постоплата. Якщо ви - замовник чи на стороні замовника і за договором зобов'язані здійснити предоплату, вам варто відразу перевірити наявність в договорі «важелів впливу» на виконавця щодо виконання своїх договірних зобов'язань, таких як відповідальність за несвоєчасне надання послуг. Окрім цього варто звернути увагу на податкове навантаження, тобто хто і як платить податки, адже трапляються випадки, коли на замовника покладаються всі податки виконавця. Відтак, варто чітко вказати про порядок оплати податків - найбільш оптимально, кожен сам за себе.

3) встановлені договором види та типи відповідальності, такі як: штрафи, пеня, безкоштовні доопрацювання тощо. Варто зауважити, що на практиці, сторони передбачають відповідальність, співрозмірну «цінності» послуги, окрім того залежить від об'єкта маркетингу/реклами та, як несвоєчасні послуги можуть вплинути на дохід, репутацію замовника і т. д.

4) строк дії договору та порядок дострокового розірвання кожної із сторін. Зазвичай, у разі виникнення спірних ситуацій сторони звертаються до умов щодо розірвання договору, зокрема саме щодо односторонньої ініціативи розірвання та можливості повернення коштів або отримання послуг певного об'єму. Ключовим є наявність чітко прописаних умов припинення правовідносин між сторонами і наслідки такого припинення.

5) умови щодо прав інтелектуальної власності. Результат чи процес надання послуг з маркетингу чи реклами чи медіа можуть містити об'єкти права інтелектуальної власності. Наприклад, якщо це договір на виробництво рекламного ролику, то результатом надання послуг за цим договором буде рекламний ролик, який може складатися з об'єктів авторського права (музика, сценарій, слова як художній твір, тощо) та торговельних марок (графічне зображення, слоган, назва, тощо). Відтак, варто «на березі» домовитися - що, кому і як переходить у разі створення таких об'єктів, а також порядок такої передачі.

6) умови щодо порядку та документів підтвердження надання послуг. В цих умовах варто пересвідчитися, які документи будуть підтверджувати надання послуг. Це можуть бути акти та/або звіти - паперові чи електронні з допомогою певних інструментів/програм. Зазвичай, при наданні рекламних послуг, саме показники зі звітів впливають на розмір винагороди та вони ж вказуються у актах, які необхідні для звітності перед податковими органами.

7) наявність умов про гарантії та завірення сторін. Зокрема, у певних випадках сторона має мати достатні права на надання послуг. Наприклад, для розміщення реклами на одязі спортсмена в рамках певного змагання у розповсюджувача реклами має бути дозвіл від організатора змагання. А відтак, в договорі варто передбачати, що виконавець має належні права та/або гарантує, що своїми діями не порушить права третіх осіб. І знову ж таки, порушення таких умов має спричинити настання відповідальності (це потрібно передбачити в договорі).

8) правове регулювання договору та порядок урегулювання спорів. Тут варто перевірити, яке право застосовується до регулювання правовідносин за договором та чи воно відповідає вашим інтересам чи інтересам сторони, яку ви представляєте. Окрім того, варто звернути увагу, яким чином будуть вирішуватися спори у разі їх виникнення. Зазвичай, це мирне регулювання та у разі неможливості мирного врегулювання - вирішення спору у судовому чи арбітражному порядку. Якщо вказано саме арбітраж, тоді потрібно переконатися, що вказані умови щодо арбітражного суду, кількості та порядку визначення арбітрів, місця проведення, мови проведення та інше.

9) положення про форс-мажорні обставини. На жаль, на сьогодні є значні ризики виникнення ситуацій/обставин, на які жодна зі сторін договору не може вплинути. Але є і такі, які можна передбачити (хоча б в певній мірі) і саме це потрібно прописати/перевірити в договорі, зокрема, яким чином сторони будуть діяти і надавати послуги при настанні форс-мажору.

10) умови про збереження та нерозголошення конфіденційної інформації. Інформація, як і час, має значну цінність. Тому, важливо передбачити в договорі, яка інформація є конфіденційною, строк її нерозголошення та наслідки розголошення.

11) правильність реквізитів сторін та актуальність банківських реквізитів разом з бухгалтером чи особою, яка буде здійснювати оплату.

12) дату та місце укладання договору.

13) прізвища, імена, по батькові підписантів, їх посади та наявність у них повноважень на підписання договору (на підставі статуту (чи іншого правовстановлюючого документу) чи довіреності).

На жаль, в умовах сучасності, поза договірними умовами, ключовим також є перевірка контрагента щодо сфери його діяльності, відсутності у санкційних списках (як компанії, так і його бенефіціарів), наявності у нього достатніх прав/повноважень на надання певних послуг або наявності коштів для оплати послуг. Це можуть бути прості «поверхневі» перевірки з допомогою пошукових систем та відкритих реєстрів, а у разі сумнівів, то можливо варто звернутися і до платних інструментів.

Підсумовуючи вищенаведене, при розробці та/або вичитці договорів у сфері реклами, маркетингу медіа варто звертати увагу на наступні умови: предмет, умови оплати, відповідальність, строк дії і умови розірвання, умови інтелектуальної власності, гарантії сторін, умови щодо врегулювання спорів та застосовне право, умови про обставини непереборної сили, правильність написання найменування сторін і наявність у них відповідних повноважень, правильність банківських реквізитів, дата та місце укладення договору.

Вероніка Збризька, членкиня Комітету АПУ з ІТ, медіа та захисту персональних даних,

заступниця керівника юридичного департаменту Sport Labs Group, meta.ua, адвокатка

LIGA360 дає змогу перевіряти компанії у світових санкційних списках, зокрема країн ЄС та США, а також санкційних списках України (РНБОУ, АМКУ). Спробуйте інструмент для перевірки токсичних бізнес-зв'язків прямо зараз. Більше про можливості LIGA360 для контролю compliance ризиків - за посиланням.

Читайте також:

Робота на підприємстві. Що має знати юрист?

Форс-мажор як інструмент допомоги бізнесу

Обшук на підприємстві: як діяти?

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини