Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
ЗЕД

На крок ближче до ЄС: до Парламенту подано законопроєкт про внесення змін до Митного кодексу України

Реклама

16 січня 2024 року у Верховній Раді України було зареєстровано законопроєкт № 10411 «Про внесення змін до Митного законодавства України щодо імплементації деяких положень Митного кодексу Європейського Союзу». Даний нормативно-правовий акт до парламенту на розгляд передав Кабінет Міністрів України. Що такого може змінитися у оновленому національному митному законодавстві та як це вплине на подальше переміщення товарів, - давайте розглянемо основні аспекти.

Для чого цей законопроєкт?

Перш за все, внесений до парламенту законопроєкт є одним із кроків зближення національного та європейського законодавств. До того ж, це вимога, націлена на виконання Глави 5 Розділу IV Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Тобто це можливість в найближчому майбутньому спростити митні процедури між Україною та країнами Євросоюзу, проте для цього ще слід зробити багато роботи.

Основні зміни, що несе документ

Перш за все, слід зазначити термінологію Митного кодексу України, яку буде стандартизовано відповідно до аналогічного списку ЄС. Мова йдеться про адаптацію до положень Регламенту № 952/2013, що, в свою чергу, передбачає не лише зміну вже існуючих термінів та категорій національного митного законодавства, але й ведення абсолютно нових визначень, а також механізми їх застосування.

В нормативно-правовому акті пропонується запровадити поняття митного представництва. Зокрема мається на увазі визначення митного представника. Це особа, що, на підставі правочину, уповноважена іншою особою на виконання митних процедур, передбачених законодавством України. У законопроєкті вказано не лише визначення поняття, але й загальні засади представництва, розділення їх видів, відповідальність митного представника та суб'єкта зовнішньоекономічної діяльності тощо.

В рамках нововведення пропонується застосування європейського досвіду в процедурах регулювання ряду важливих митних питань. Зокрема мова йдеться про алгоритм зберігання товарів чи транспорту комерційного призначення на складах митних органів. Це ж стосується і захисту прав інтелектуальної власності під час переміщення товарів через митницю.

Внесення нових статей до Митного кодексу України

Законопроєкт № 10411 передбачає доповнення національного митного законодавства кількома новими статтями, яким також слід приділити увагу:

  • В якості умови отримання авторизації запровадження алгоритму ведення записів та зберігання документів.

  • Переміщення митних товарів, що перебувають під митним контролем у межах відповідного митного контролю, без поміщення товарів у режим митного транзиту.

  • Впровадження авторизації для тимчасового ввезення товарів, їх переробки на митній території переробки за межами митної території та поміщення товарів у митні режими імпорту.

  • Внесення поняття еквівалентних товарів та умов їх використання.

  • Впровадження розширеного переліку звичайних операцій з товарами та вимог до їх виконання.

  • Визначення алгоритму передачі обов'язків та прав утримувача авторизації.

  • Впровадження процедури завершення митних режимів та звітування про їх завершення.

З-поміж нововведень, які вже найближчим часом можуть запрацювати, варто відмітити:

  • Надання можливості відмови від митного брокера та напряму контактувати з митницею.

  • З 01.03.2024 року відбудеться відновлення митних перевірок, але не за квартальним, а вже за річним планом.

  • Компаніям тепер доведеться більш прискіпливо ставитися до зберігання митних документів для надання їх відповідним органам. Справа в тому, що тепер митні органи матимуть змогу перевіряти достовірність інформації на основі даних бухгалтерського обліку. Для цього пропонується збільшити терміни контролю з 30 до 1095 календарних днів з дня випуску товарів.

  • Відбудеться розмежування відповідальності митного брокера та декларанта. Таким чином, у разі допущення помилок під час вирішення митних формальностей в інтересах компанії, це буде відповідальність брокера, а не компанії (декларанта).

  • Потенційно будуть усунені брокери, як обов'язкові посередники між компанією та українською митницею. Проте брокери все ж лишаються на місцях, а відповідно і в законодавстві.

  • Відбудеться оптимізація умов з надання статусу авторизованого економічного оператора.

  • У разі порушення прав інтелектуальної власності при переміщенні товарів через митницю, буде запроваджений штраф.

  • Стосовно норм щодо країни походження товару, змін поки не очікується.

Законопроєкт № 10411 виглядає цікавим й повинен мінімізувати розбіжності між європейським та Українським митним законодавством, чим власне спростити подальше перевезення товарів. Це буде запровадження європейського досвіду до узагальнення положень про митні режими.

Наразі законопроєкт знаходиться на розгляді у відповідному комітеті Верховної Ради України.

Дмитро Сирота, адвокат, керуючий партнер ЮК «Сирота, Дзіс, Мельник та партнери»

Як швидко аналізувати великі масиви законодавчої інформації? З рішенням LIGA360 PRO. Легко знайдіть пов'язану аналітику, НПА, судову практику для будь-якого документа. Більше переваг за посиланням.

Читайте також:

Важливість змісту заперечень як ефективного інструмента для подальшого оскарження результатів податкової перевірки

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини