Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Важливість змісту заперечень як ефективного інструмента для подальшого оскарження результатів податкової перевірки

Реклама

Результати документальних та фактичних перевірок за наявності порушень податкового, валютного та іншого законодавства оформлюються у вигляді акта, який підписується посадовими особами контролюючого органу та передається на підпис платнику або його законному представнику.

Згідно з усталеною практикою Верховного Суду: акт податкової перевірки не є обов`язковим рішенням суб`єкта владних повноважень у розумінні КАС України, не зумовлює виникнення будь-яких прав і обов'язків для осіб, діяльність яких перевірялася, тому його висновки не можуть бути предметом спору. Оцінка акта може бути надана судом тільки при вирішенні спору щодо оскарження рішення, прийнятого на його підставі.

Тоді, що ж робити платнику, який незгоден з інформацією в акті до винесення ППР та вважає, що аудитори діяли незаконно?

Якщо підприємство не погоджується з результатами або процедурою проведення перевірки, у платника існує

право надання своїх заперечень в письмовій формі або через Електронний кабінет до податкового органу. Розгляд заперечень є невід'ємною частиною матеріалів перевірки, в тому числі акта та однією із стадій захисту порушеного права суб'єкта господарювання. Дійсно, платник може використати альтернативи у вигляді подання скарги та/чи позову на прийняті на підставі акта ППР, проте саме етап подання заперечень дозволить в повному обсязі підготуватися до майбутнього оскарження результатів проведеної перевірки.

Заперечення є формою захисту прав та інтересів суб'єкта господарювання у випадку складення некоректного, неповного або неправомірного акта, яке подається впродовж 10 робочих днів з дня наступного після отримання акта. Вирішуючи питання, чи ставити підпис в акті чи ні, рекомендуємо розписуватися і вказувати, що підпис ставиться лише за факт отримання акту, проте зі змістом та висновками є незгода. Відмова від підписання акта не вихід, адже це не заважатиме податківцям застосувати штраф та провести донарахування.

Оформлення заперечень вимагає ретельної підготовки шляхом аналізу та вивчення акта, зібрання доказів та документів, які спростовують неправомірність або неточність висновків контролюючого органу та складення заперечень зі сформульованими аргументами на користь вашої позиції.

Обов'язковій перевірці має підлягати описова частина акта, текст якої повинен деталізовано відображати зміст та суть встановлених контролюючим органом порушень та відповідати встановленим висновкам про вчинене платником податків порушення, що дасть змогу суб'єкту господарювання зрозуміти склад вчиненого правопорушення та подати свої заперечення (постанова ВС у справі № 815/6819/14 від 26.06.2023).

Тільки за допомогою кваліфікованої юридичної допомоги та/чи зовнішніх радників (бухгалтера, аудитора), можна подати якісні та логічні заперечення з детальним посиланням на діюче законодавство, зібрані докази та конкретні аргументи стосовно встановлених порушень.

Legal Solution допоможе кожному фахівцю, що потребує аналізу законодавства й пошуку НПА. Керівникам, юристам, бухгалтерам, кадровикам та іншим фахівцям. Замовте доступ за посиланням 

У разі подання заперечень у суб'єкта господарювання є можливість долучити додаткові документи або пояснення, що підтверджують відсутність вини або наявність обставин, що звільняють від фінансової відповідальності, копії яких з певних причин не могли бути надані під час перевірки.

Розгляд заперечень та поданих додаткових документів, пояснень здійснюється протягом 10 робочих днів за днем їх отримання комісією з питань розгляду заперечень контролюючого органу, результат якого оформлюється у вигляді висновку. Платник податків у випадку виявлення бажання брати особисту участь у процесі розгляду матеріалів перевірки, обов'язково попередньо повідомляється податковим органом про час та місце. Водночас неявка не буде перешкодою для розгляду.

У процедурі подання заперечень існує й інша сторона медалі - позапланова перевірка ДПС, яка може бути проведена після надходжень до податкового органу таких заперечень та спрямована на виявлення обставин, які не були досліджені під час попередньої перевірки та об'єктивний розгляд яких неможливий без «повторної» перевірки. Така перевірка не є комплексною новою перевіркою, а проводиться лише в рамках того питання, по якому була призначена.

Якщо комісія з питань розгляду заперечень контролюючого органу під час розгляду матеріалів перевірки вбачатиме за доцільне необхідність проведення перевірки з питань, що стали предметом оскарження, таке рішення оформлюється наказом про проведення документальної позапланової перевірки контролюючим органом, що проводив перевірку.

При цьому, заперечення на акт такої «повторної» перевірки подаються протягом 5 рабочих днів з дати отримання акта та долучаються до матеріалів перевірки, факти та дані яких враховуються комісією з питань розгляду заперечень та оформлюються у вигляді висновку.

У разі проведення електронної перевірки, результатом якої є довідка, що особисто вручається платнику податків, заперечення з висновками перевірки чи фактами і даними, викладеними в довідці розглядається контролюючим органом протягом 5 робочих днів з надсиланням відповіді суб'єкту господарювання.

Таким чином, переважна більшість податкових перевірок, незалежно від їх виду, закінчується актом податкової перевірки, на підставі якого виносяться ППР. Заперечення, додаткові документи і пояснення є невід'ємною частиною матеріалів перевірки та надають змогу платнику захистити свої права та інтереси від недоліків акта. Можливість їх підготовки та подання є значною ланкою у всьому процесі оскарження результатів перевірки та базою, що дозволяє максимально ефективно в подальшому сформувати власну позицію з приводу встановлених правопорушень у разі незадовільного висновку комісії з питань розгляду заперечень контролюючого органу.

Ян Войніканіс-Мирський,

партнер, керівник практик кримінального права та публічних закупівель ETERNA Law

Ельміра Шевченко,

молодший юрист ETERNA Law

Читайте також: Оприлюднено для обговорення проєкт Трудового кодексу України

Плани-графіки перевірок органів держнагляду на 2024 рік - є у LIGA360. А ще ви знайдете довідкову інформацію та алгоритми дій, щоб максимально захистити свій бізнес. Спробуйте LIGA360 прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини