Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Трудові права під час воєнного стану: НААУ підготувала дайджест судової практики Верховного Суду

Реклама

Судову практику з трудових спорів в умовах воєнного стану за 2023 рік зібрав у дайджест Комітет Національної асоціації адвокатів України з питань трудового права.

Зокрема, якщо роботодавець після простою підприємства під час воєнного стану не надав розумних строків робітнику для повернення із-за кордону з евакуації, то його невихід на робоче місце не є прогулом.

Таке рішення ухвалив Верховний Суд у складі колегії суддів Третьої судової палати Касаційного цивільного суду (постанова від 22 червня 2023 року у справі № 577/1447/22).

Так, за обставинами справи, через бойові дії підприємство на Сумщині перебувало у простої з 21 березня по 20 квітня 2022 року. Наказом від 20 квітня роботодавець викликав свого працівника на роботу з наступного дня. Проте робітник на той час перебував за кордоном і не мав змогу так швидко повернутися, про що попередив роботодавця. Але той звільнив свого підлеглого.

Суд встановив, що невихід працівника на роботу внаслідок ведення воєнних дій та пов`язаних з ними обставин є поважною причиною відсутності на роботі, оскільки зазначене обумовлене необхідністю збереження життя та здоров`я таких працівників, а також їх сімей, а тому в такому випадку за такими працівниками зберігаються робоче місце та посада. Працівника було поновлено на роботі.

Також у дайджесті відображені правові позиції Верховного Суду з питань звільнення за прогул, скорочення працівників, звільнення у зв'язку з нез'явленням на роботі протягом більш як чотирьох місяців підряд внаслідок тимчасової непрацездатності, зміни істотних умов праці, призупинення дії трудового договору тощо.

За матеріалами Національної асоціації адвокатів України

Адвокати НААУ знаходять правові позиції в LIGA360. 100 млн рішень українських судів з можливостями аналізу, прецеденти, юридична аналітика й новини. Замов прямо сьогодні - формуй ефективні рішення в пару кліків.

Читайте також:

Рада адвокатів роз'яснила, чи можна двічі використати ордер з однією серією та номером

Як адвокату згенерувати ордер, роз'яснила НААУ

РАУ змінила вимоги до скарги на адвоката

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини