Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Особливості роботи з європейськими контрагентами

Реклама

Всім, хто хоча б раз працював з європейським контрагентом відомо, що всі справи потрібно завершити до 24 грудня, Різдва, оскільки потім в Європі починається період свят. Очевидно, що це не єдина особливість. Тож пропоную разом з'ясувати, про що варто ще подумати українському бізнесу при роботі з європейським контрагентом.

Хто ваш контрагент?

Звичайно, що загалом ці особливості залежать не лише від того, де зареєстрована компанія, а і хто є вашим контрагентом, зокрема:

- чи працюєте ви з великою транснаціональною компанією, державним підприємством чи маленьким стартапом;

- яка його сфера бізнесу. Так, в технологічних та інженерних сферах у вашого котрагента може бути більше обов'язкових норм законодавства до виконання, ніж скажімо в сфері бізнес консультування;

- з ким працює ваш контрагент. Наприклад, якщо він працює з ринками США, то у нього можуть виникнути додаткові комплаєнс вимоги щодо вас, а якщо з ринками Азії, - то такі вимоги можуть виникнути уже у вас.

Прозорість і чесність перш за все

Втім незалежно від інших особливостей, європейські контрагенти схильні вимагати достатньо високого рівня прозорості власне вашої співпраці за договором, а також вашої діяльності.

Головним чином це пояснюється тим, що на європейські компанії поширюються обов'язкові вимоги законодавства ЄС та законодавства країни походження вашого контрагента, які в більшості випадків як мінімум доповнюють одне одного, про що я зазначу детальніше нижче.

По-друге, часто така вимога прозорості пояснюється особливостями бізнес-менталітету такої компанії. Наприклад, норвезькі компанії схильні детально спостерігати за процесом виконання зобов'язань контрагентом, запрошуючи внутрішні документи або навіть переписку з вашим постачальником.

Платежі

Європейські контрагенти є клієнтами європейських банків (дякую, кеп!). Це означає, що банк вашого контрагента перевірить виконання валютних, санкційних та інші обов'язкових режимів при проведенні транзакції. З огляду на російську війну в Україні, наявність санкцій проти певних українських громадян, банк може вимагати вищого рівня комплаєнсу від ваших транзакцій.

В практиці бували випадки, коли банк заморожував платіж, оскільки отримувач платежу мав однакове прізвище з особою, яка підпадає під санкції. Цікаво, що прізвище є дуже поширеним на території України.

Тому радимо підготуватися і бути готовими надавати додаткову інформацію за запитом контрагента і банка, а також до того, що іноді доведеться витратити час на те, щоб розморозити цілком законні платежі.

Обов'язкові норми європейського права: дізнайтесь і дотримуйтесь!

Обсяг норм, які поширюються на ваші відносини буде залежати від того, хто є вашим контрагент (див. п.1 вище), чи обмежили ви застосування певних загальних норм в вашому контракті (краще це максимально зробити) тощо. Втім є норми, яких уникнути не вдасться. Швидше за все, контрагент вас сам про це повідомить, включивши в контракт загальні положення про протидію тероризму, корупції, виконання вимог санкційних режимів та експортного контролю. Особливо ці питання стали актуальними після початку повномасштабного вторгнення.

Наприклад, з 2021 законодавство ЄС в сфері обігу товарів подвійного призначення зазнає значних змін, в першу чергу в частині застосування Регламенту (ЄС) 2021/821, що встановлює режим ЄС для контролю за експортом, брокерською діяльністю, технічною допомогою, транзитом і передачею товарів подвійного призначення. Коротко кажучи, якщо ви купили товар, що підпадає під дію даного регулювання, у європейського контрагента і будете продавати його далі, то доведеться бути відкритим до додаткових запитань. Контрагент очевидно буде вимагати включення в договір положень щодо опосередкованого виконання вимог даного регламенту через надання певної інформації про подальшу долю товару або ваших контрагентів.

Втім ви можете також запропонувати положення про те, що вас повинні повідомляти про наявні зміни в законодавстві в тій чи іншій сфері, щоб ви могли привести у відповідність свою діяльність (наприклад, включити необхідні положення до вашого внутрішнього кодексу етики компанії) або підгодуватися до надання необхідної інформації (наприклад, інформації про кінцевого споживача ваших послуг).

Як впливає певна норма закону на вашу бізнес-діяльність? Відповідь надасть LIGA360 LEGAL SOLUTION. Знаходьте пов?язану аналітику та довідкову інформацію для будь-якого закону. Більше переваг за посиланням.   

Пам'ятайте про захист персональних даних (GDPR)

З точки зору європейського законодавства в сфері захисту персональних даних Україна не належить до групи країн з зеленим світлом, як наприклад всі країни ЄС або США. Тому у контрагента можуть виникнути труднощі з переданням українській компанії певних даних клієнтів або працівників. Проговоріть ці можливі труднощі заздалегідь з контрагентом та юристом залежно від сфери вашого бізнесу.

Обов'язкові норми українського права

Якщо про норми європейського законодавства, яких він повинен дотриматись, контрагент (швидше за все) знає, то дотримання українського законодавства - відповідальність українського контрагента.

Порада тут проста - не очікуйте, що контрагент вгадає, що для вас є особливо важливим. Він точно не вгадає. Тому порада тут проста: повідомте, що для вас важливо, пропишіть відповідні положення в договорі у вигляді обов'язків вашого контрагента, додатково поясніть чому це для вас важливо і які моменти є особливо критичними до виконання. Наприклад, наявність Акту виконаних робіт, печатки на документи або дотримання строків повернення валютної виручки.

Справа в тому, що в більшості європейських країн всі три зазначені приклади є невідомими бізнесу, якщо тільки ваш контрагент вже не мав досвіду роботи з європейським контрагентом.

Крім того, є сфери, де законодавство України все ще може містити вимоги, що суперечать європейському законодавству (наприклад, в сфері сертифікації товарів). Тому важливо визначити, чи підпадає ваш товар під сертифікацію в СЄ та України, чи сертифікат якості, виданий в Європі буде достатнім в Україні і навпаки.

Хорошою практикою може бути звернутись до юриста за допомогою в написанні відповідних положень договору та Пам'ятки для контрагента.

Війна в Україні далеко не завжди є форс-мажором

Український бізнес перевершує себе у виконанні своїх зобов'язань і це важлива частина нашого іміджу на бізнес-арені. І це чудово з юридичної точки зору. Оскільки в більшості практичних випадків, прояви російської війни в Україні не є ситуацією форс-мажору або іншою обставиною, що унеможливлює виконання договору, і не є підставою звільнення від необхідності виконання договору. Якщо все ж якесь зобов'язання виконати стає неможливо - не тягніть і повідомте контрагента про це якомога швидше. Далі радимо знайти спосіб домовитись з контрагентом про нові строки тощо.

А якщо це вже не вийшло, то в нагоді стане положення про вирішення спорів, яке ви ж не забули включити, ще коли все було чудово. Правда?

Вирішення спорів та застосовне право

Європейські компанії рідко захочуть підпорядкувати ваш договір та вирішення спорів українському праву та українським судам не в останню чергу через війну. Втім і для української компанії вирішення спорів в європейському суді може бути не дуже хорошим варіантом варіантом: дорого, незрозуміло. Хорошою альтернативою є арбітраж, якщо його правильно обрати.

Радимо обрати підходяще арбітражне застереження і місце для вирішення спорів. Критеріями «підходящості» є насамперед загальна вартість контракту та вартість можливого спору виходячи з вартості партій товару тощо. Чим менша вартість вашого контракту, тим дешевший спосіб вирішення спору потрібно обрати. Тому уважно дослідіть, чи підходять вам спрощені арбітражні процедури і за якими правилами. Або зверніться з цим питанням до вашого юридичного радника, він знає, що робити з цим.

Висновки

  • Європейські контрагенти люблять передбачуваність, прозорість та дотримання вимог всіх законодавчих режимів, які поширюються на ваші відносини. Допоможіть їм в цьому.

  • Визначте, які обов'язкові норми іншого, ніж українського права поширюються на ваші відносини. Якщо їх застосування неможливо виключити договором - проконсультуйтесь з контрагентом і вашим юридичним радником, як їх дотриматись.

  • Санкції та експортний контроль - зверність на них особливу увагу.

  • Комунікуйте для плідної співпраці: з контрагентом та з вашим юристом.

Бажаємо успіхів в бізнесі!

Ольга Кучмієнко, к.ю.н.

Голова Комітету з міжнародного права Асоціації правників України

LIGA360 дає змогу перевіряти компанії у світових санкційних списках, зокрема країн ЄС та США, а також санкційних списках України (РНБОУ, АМКУ). Спробуйте інструмент для перевірки токсичних бізнес-зв'язків прямо зараз. Більше про можливості LIGA360 для контролю compliance ризиків - за посиланням.

Читайте також: Обшуки на підприємстві: порядок вилучення та алгоритми повернення майна

Робота на підприємстві. Що має знати юрист?

Форс-мажор як інструмент допомоги бізнесу

Обшук на підприємстві: як діяти?

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини