Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

У безпрецедентному конкурсі на посади суддів в апеляційних судах одержано в чотири рази більше заявок, ніж відкритих вакансій

Реклама

Коли громадянин звертається до суду - він чи вона розраховують на компетентність та доброчесність судді. Це очевидна теза. Тому і одне з основних очікувань більшості громадян від судової реформи - підвищення довіри до суду. Ключова ідея реформування судової влади полягає в тому, щоб вирішення більшості справ відбувалась на стадії апеляційного перегляду, а до Верховного Суду потрапляли лише справи виключного значення. Отже апеляційні суди мають своїми рішеннями ставити остаточну крапку у спорі. Щоб цю ідею перетворити на реальність, довіра громадян до суддів та апеляційних судів має бути непохитною.

Але сьогодні апеляційним судам працювати доводиться в умовах надвисокого дефіциту кадрів - понад 56% суддівських посад наразі не заповнені. Ще гірша ситуація в судах першої інстанції - куди, власне, громадяни і подають свої скарги. Так, сьогодні в суддівській системі бракує більше 2100 суддів, про що у жовтні 2023 року повідомила Вища кваліфікаційна комісія суддів (ВККС). Більшість - 1417 фахівців - не вистачає в місцевих судах, а ще 693 - в апеляційних. Такий величезний дефіцит кадрів виник через те, що ВККС - ключовий орган у формуванні суддівського корпусу - не працювала з жовтня 2019-го до червня 2023 року.

Член Вищої кваліфікаційної комісії суддів Андрій Пасічник на Всеукраїнському антикорупційному форумі зауважував: «Проблеми, які існують у судовій владі, дуже глибокі. У 14 судах в Україні на сьогодні взагалі немає суддів. Там не здійснюється правосуддя, і люди, які проживають на цих територіях, не мають можливості знайти справедливість. Ще 29 судів першої інстанції мають по одному судді. А це означає, що в цих судах не можна створити колегію і розглядати складні справи. Крім цього, існує високий ризик того, що і цей один суддя може піти у відставку. Ситуація дійсно катастрофічна». Щось подібне відбувається і в апеляційних судах. Більшість з них, за словами пана Пасічника, перебуває на межі своєї спроможності через недостатню кількість суддів.

Саме тому, зазначив Пасічник, після оновлення складу ВККС першим кроком у її роботі було оголошення конкурсу на заміщення вакантних посад у судах апеляційної інстанції. «У грудні цього року розпочався прийом документів на 550 посад. Ми сподіваємось, що упродовж 2024 року конкурс буде завершений, і судді заповнять вакансії», - сказав член Вищої кваліфікаційної комісії суддів.

Якісна робота судової влади - вимога міжнародних партнерів для вступу України до ЄС

Неукомплектованість судів загальмовує розгляд позовів та скарг, призводить до порушення термінів розгляду і, в реальності, робить судочинство неефективним . Європейський суд з прав людини продовжує констатувати порушення Україною строків судового розгляду. А це негативно впливає на оцінку суду в Україні міжнародними партнерами. Єврокомісія своїм історичним рішенням 14 грудня 2023 року рекомендувала почати переговори про вступ України до ЄС. Однак «Без верховенства права наш вступ до Євросоюзу неможливий, адже це одна з ключових умов. ВККС поновила свою роботу, і перевіряє дві основні речі: доброчесність і професійність суддів», - зазначає Голова Комітету з питань правової політики Денис Маслов.

Підтримуючи рух України до ЄС, партнери допомагають нам і у безпрецедентній реформі судової влади. Адже конкурсний відбір понад 550 суддів апеляційного суду відбувається у часи, коли Україна веде повномасштабну війну проти російських загарбників. Основна відмінність цього добору полягає у проведенні вперше відкритого конкурсу на заміщення вакантних посад суддів апеляційних судів за участі громадянського суспільства, а саме Громадської ради доброчесності. Раніше судді апеляційної інстанції призначалися Верховною Радою України виключно з числа працюючих суддів, і така процедура не була прозорою, а часто була ще й політизованою. Зараз до участі в конкурсі запрошують - окрім суддів - також юристів (адвокатів), викладачів юридичних ВИШів та науковців, які відповідають кваліфікаційним вимогам. Це - можливість для фахових правників реалізувати свої професійні прагнення та ідеї на посаді судді апеляційної інстанції, змінити судову систему і, відповідно, сприяти тим трансформаціям та змінам у країні, на які очікує та які виборює на фронті український народ.

Скільки охочих стати суддею апеляції, і як перевірятимуть доброчесність майбутнього судді?

Конкурс, який стартував 15 грудня - безпрецедентний з кількох причин. По-перше, історичним є сам факт проведення конкурсу на посади суддів апеляційної інстанції. Як вже було зазначено, раніше судді до апеляційного суду призначалися Верховною Радою України. По-друге, безпрецедентною є кількість суддів, яких ВККС планує добрати на відкритому конкурсі - 550 суддів апеляційних судів, що становитиме 56% від загальної кількості суддів апеляції в Україні. По-третє, ВККС висловлює принципове ставлення до питання доброчесності під час конкурсу, і проведе добір суддів у співпраці і партнерстві з громадянським суспільством. Суспільство представлятиме Громадська Рада Доброчесності, яка проводитиме всебічну перевірку кандидатів на доброчесність.

Заявки кандидати подавали з 15 грудня по 31 грудня 2023 року. ВККС інформує, що одержала в чотири рази більше заявок, ніж відкритих вакансій. Найбільше заявок одержано на посади суддів загальної юрисдикції, менше - на посади суддів адміністративної і господарської спеціалізацій. Зараз зарано давати оцінку, багато це чи мало. Проводиться перевірка відповідності заявників кваліфікаційним вимогам для продовження їх участі у конкурсі.

Далі Вища кваліфікаційна комісія суддів оцінюватиме кандидатів у два етапи: тестування та співбесіда. Співбесіду проводять в прямому ефірі на YouTube за участі членів ВККС та представника від Громадської ради доброчесності, яка надає висновок про відповідність або невідповідність кандидата критеріям професійної етики та доброчесності.

«ВККС висловлює чітку безкомпромісну позицію щодо ретельної перевірки доброчесності та проукраїнської позиції кандидатів. Це наш професійний, громадянський та етичний обов'язок перед українцями, громадянами, що служать у силах оборони, зокрема і нашими колегами - правниками, які зараз боронять країну на фронті», - зауважив Руслан Мельник, секретар першої палати ВККС, під час прес-конференції 15 грудня 2023 року.

Що стосується доброчесності, то, по-перше, доброчесність не стосується винятково професійної поведінки суддів. Суддя має поводитися належним чином і у повсякденному житті. Саме тому порушення правил дорожнього руху, отримання матеріальної допомоги без достатньої підстави, поширення образливих чи сумнівних коментарів у соціальних мережах, порушення суддею чи кандидатом на суддівську посаду академічної етики шкодять доброчесності і можуть бути підставою для відмови у доступі до посади чи навіть стати причиною дисциплінарної відповідальності.

По-друге, у питаннях доброчесності не може бути дрібниць. Дисциплінарне правопорушення, що сталося багато років тому, студентська робота, у якій виявили плагіат, можуть бути підставами сумніватися у доброчесності кандидата у судді. При цьому, звичайно, важливо зберігати баланс. Тож, органи, які оцінюють доброчесність, будуть враховувати суттєвість допущених порушень й оцінювати їх у контексті усього професійного та особистого життя кандидата.

Це, звісно, найголовніші аспекти оцінки доброчесності судді. Безумовно, що про незалежність, неупередженість, об'єктивність, дотримання закону і стандартів людської поведінки як у професійному житті, так і за його межами говорить весь Кодекс суддівської етики.

Отже, перший крок до перезавантаження апеляційної інстанції зроблено. Рухаємося вперед до обрання суддів, які побудують ефективний та дієвий суд.

Людмила Волкова,

членкиня Вищої кваліфікаційної комісії суддів України,

кандидат юридичних наук, адвокат

Як найефективніше підготуватись до судового засідання? З IT-рішенням LIGA360: Юрист. Знайдіть судові рішення за темами, які цікавлять саме вас. У системі доступні зручні фільтри за регіонами, інстанціями, судами та навіть іменами суддів. Ви можете оцінити свій шанс на перемогу, завантаживши позовну заяву. Спробуйте LIGA360 прямо зараз.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини