Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

З 10 січня діють критерії оцінки допустимості держдопомоги суб'єктам господарювання на надання послуг, що становлять загальний економічний інтерес

Реклама

10 січня набрала чинності урядова постанова від 5 січня 2024 року № 12 «Про затвердження критеріїв оцінки допустимості державної допомоги суб'єктам господарювання на надання послуг, що становлять загальний економічний інтерес».

Антимонопольний комітет України роз'яснив, що таким чином на національному рівні запроваджуються підходи до оцінювання допустимості такої державної допомоги та, зокрема, встановлюються:

  • зобов'язання надавати послуги, що становлять загальний економічний інтерес, згідно з договором, регуляторним (розпорядчим) чи іншим актом надавача державної допомоги;

  • зобов'язання визначення методики розрахунку компенсації, контролю та перегляду компенсації, механізм уникнення і повернення надмірної компенсації за надання послуг, що становлять загальний економічний інтерес.

АМКУ зазначив, що чітке нормативно-правове визначення правил надання державної допомоги на надання послуг, що становлять загальний економічний інтерес, дасть змогу оптимізувати витрати ресурсів держави чи місцевих ресурсів. Прикладом можуть бути послуги централізованого опалення, постачання гарячої води, вивезення побутових відходів тощо.

Критерії розроблено на основі рішення Комісії (ЄС) від 20 грудня 2011 року (2012/21/ЄС) з метою імплементації його норм в національне законодавство України, створення правових механізмів реалізації положень Закону «Про державну допомогу суб'єктам господарювання» та на виконання Плану заходів з удосконалення механізму державної допомоги суб'єктам господарювання.

Антимонопольний комітет нагадав, що на необхідності узгодження Закону «Про державну допомогу суб'єктам господарювання» із режимом послуг загального економічного інтересу в acquis ЄС було наголошено в аналітичному звіті Європейської комісії про рівень наближення законодавства України до актуального права ЄС.

Потрібно більше роз'яснень і аналітики щодо нормативного акта? Спробуйте Legal Solution. Воно допоможе швидко зорієнтуватися в складних правових питаннях та дізнатися, як саме застосовуються НПА у вашій галузі. Замовте рішення за посиланням.

Читайте також:

Банкрутство в умовах воєнного стану: практичні кейси

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини