Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Законопроєкт №10378: коли можуть почати діяти нові правила мобілізації?

26 грудня 2023, 17:42
44443
0
Автор:
Реклама

Пізно ввечері 25 грудня весь інформаційний простір замайорів перепостом повідомлення про реєстрацію Кабінетом Міністрів України у Верховній Раді України проєкту Закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби".

Так, на цей законопроєкт аудиторія дуже чекала та про нього вже багато говорили, адже він зачіпає інтереси як окремих людей, так і бізнесу та суспільства загалом. Саме цим, відповідно, можна пояснити те, що не витримав сайт Верховної Ради України й понад годину не було технічної можливості доступитися до картки й тексту цього документа. Урешті-решт доступ до нього став можливим аж тільки опівночі. Слід зазначити, що такого ажіотажу з якимось іншим законопроєктом навіть не пригадуємо.

Зареєстрований законопроєкт на цей час передано на розгляд відповідного комітету ВРУ та на ознайомлення народним депутатам для обговорення в робочих групах Верховної Ради, які триватимуть десь до 10 січня. Тож лише після цього, зважаючи на їхні висновки (доповнення, зауваження), законопроєкт буде винесено на розгляд Верховної Ради України.

Як засвідчує практика, за результатами обговорень кількість зауважень і доповнень до початкового тексту може бути дуже великою і фінальний текст законопроєкту може істотно змінитися. Утім, це станеться... потім, а нині законопроєкт подано та зареєстровано в такому вигляді.

Як уже було зазначено, законом цей документ стане тільки після низки обов'язкових процедур, передбачених чинним законодавством, зокрема Регламентом Верховної Ради України. Про це дуже стисло, а докладніше - тут.

Означимо основні етапи, а саме:

  • попередній розгляд законопроєктів, проєктів інших актів у комітетах;

  • унесення законопроєктів до порядку денного сесії Верховної Ради, якщо не буде потреби повернення законопроєкту суб'єкту права законодавчої ініціативи;

  • розгляд та ухвалення законопроєкту за процедурою трьох читань:

  • перше читання: обговорення основних принципів, положень, критеріїв, структури законопроєкту та ухвалення його за основу;

  • друге читання: постатейне обговорення й ухвалення законопроєкту у другому читанні;

  • третє читання: ухвалення законопроєкту, який потребує доопрацювання й узгодження, в цілому;

  • підготовка тексту ухваленого закону до підпису Головою Верховної Ради України;

  • невідкладне надсилання Головою Верховної Ради України підписаного закону Президентові України;

  • у разі незастосування Президентом України права вето щодо ухваленого Верховною Радою закону - його підписання;

  • опублікування закону в офіційних друкованих виданнях, що є офіційним оприлюдненням. Підписані Президентом України закони підлягають опублікуванню в газеті "Голос України" та у виданні "Відомості Верховної Ради України", а також розміщенню на офіційному вебсайті Верховної Ради;

  • набрання чинності законом у терміни, передбачені чинним законодавством або самим законом, але не раніше за день його опублікування.

За ухваленням будь-якого закону стоїть величезна робота багатьох фахівців - з моменту його задуму до факту набрання ним чинності. На всіх зазначених етапах в інформаційному просторі з'являється багато матеріалів із тезисним викладом його основних положень. Найцікавішими з них, звісно, є матеріали, що дають експертно-аналітичну оцінку закріплених у документі положень, особливо на етапі ухвалення документа за основу (як впливає певна норма на чинний порядок або змінює його; що стоїть за певними нормами на практиці; які складнощі можуть виникати під час реалізації закону тощо).

Саме над такими аналітичними матеріалами вже працюють експерти LIGA360, тож ми неодмінно триматимемо вас у курсі кроків щодо обговорення та процедури ухвалення Закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби". А поки що хочемо зробити акцент на такому:

відповідно до наведених вище основних кроків від моменту реєстрації законопроєкту, що сталося 25 грудня, до набрання чинності ухваленим Законом є часовий люфт не менш як до 15 січня. Утім, це майже неймовірний сценарій проходження всіх процедур і може бути так, що цей процес триватиме кілька місяців, відповідно, на цей період у чинному законодавстві діятимуть існуючі правила.

Стежте за нашими оновленнями щодо цього питання, а ми принагідно дібрали для вас аналітичні матеріали експертів LIGA360, які стосуються поточної інтерпретації питань мобілізації "з різних боків" і які є можливість прочитати вже тепер: Нові правила мобілізації: добірка матеріалів від LIGA ZAKON

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини