Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Облік військовозобов'язаних на підприємстві: про що має знати інхаус-юрист

Реклама

Військовий облік працівників є обов'язком кожного підприємства, незалежно від того це приватна чи державна структура. Особливого значення це набуло з моменту введення воєнного стану в Україні. Правила ведення військового обліку встановлює Порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов'язаних та резервістів, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 року № 1487 (далі - Порядок). У статті будуть розкриті основні обов'язки підприємства в питанні ведення військового обліку своїх працівників.

1. Дії під час прийняття особи на роботу.

Процес ведення обліку починається вже з прийняття на роботу. Перше, що має зробити роботодавець, це здійснити перевірку наявності військово-облікового документа (абз. 2 п. 34 Порядку):

1) для призовників - посвідчення про приписку до призовної дільниці;

2) для військовозобов'язаних - військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов'язаного;

3) для резервістів - військовий квиток.

Крім того, громадянин має обов'язково стояти на військовому обліку у відповідному територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки (далі - ТЦК та СП).

У разі відсутності у кандидата на певну посаду військово-облікового документу або якщо він не стоїть на обліку у ТЦК та СП, прийняття його на роботу забороняється. В іншому випадку це буде вважатися порушенням.

Другим етапом є доведення до нового працівника правил військового обліку під його особистий підпис (абз. 3 п. 34 Порядку). Зазвичай це можна робити у наказі про прийняття на роботу, спеціально виготовленому журналі або в окремому документі на кожного працівника, який буде долучатися до особової справи.

Правила військового обліку це документ, який має бути на кожному підприємстві, де викладені обов'язки призовників, військовозобов'язаних та резервістів, а також відповідальність за порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію. До того ж, Порядок встановлює обов'язок підприємств вивішувати правила на видному місці в загальнодоступних приміщеннях (абз. 2 п. 19 Порядку).

Третім обов'язком є повідомлення ТЦК та СП у семиденний строк з дня видання наказу про прийняття на роботу про факт початку роботи відповідного працівника (абз. 4 п. 34 Порядку). Це ж правило стосується і при звільненні з роботи. Для цього підприємство направляє повідомлення про зміну облікових даних за формою у додатку 4 Порядку.

2. Дії протягом поточної роботи підприємства.

По-перше, для належного ведення військового обліку має бути призначена відповідальна особа. Для цього потрібно видати наказ, а також затвердити посадову інструкцію відповідальної за організацію та ведення військового обліку особи. Крім того, про призначення такої особи обов'язково має бути повідомлений ТЦК та СП (п. 9-13 Порядку).

Варто зазначити, що особи, відповідальні за ведення військового обліку, повинні відповідати кваліфікаційним вимогам, визначеним для інспектора з військового обліку відповідно до національного класифікатора ДК 003:2010 «Класифікатор професій».

По-друге, ведення обліку на підприємстві здійснюється за списками персонального військового обліку, форма якого визначена у додатку 5 Порядку. Окрім списку також має бути відомість оперативного обліку призовників, військовозобов'язаних та резервістів за формою згідно додатку 12 Порядку, де зазначається інформація про чисельність працівників. Ці два документи є одними із головних на підприємстві (п. 33 Порядку).

Списки ведуться та складаються за чотирма групами:

1) на військовозобов'язаних (резервістів) офіцерського складу;

2) на військовозобов'язаних (резервістів) рядового, сержантського та старшинського складу;

3) на військовозобов'язаних та резервістів з числа жінок;

4) на призовників.

Інформація про прийняття або звільнення з роботи вищенаведених осіб, вноситься до списків та відомостей у п'ятиденний строк від дня відповідного факту (п. 41, 42 Порядку).

До списків також має вноситись інформація про зміну прізвища, власного імені та по батькові, реквізитів паспорта громадянина України та паспорта громадянина України для виїзду за кордон, адреси задекларованого/зареєстрованого місця проживання, адреси місця фактичного проживання, сімейного стану, освіти, місця роботи і посади. Строк внесення - 5 днів з дня подання працівником відповідних документів. Крім того, про ці факти обов'язково має повідомлятися ТЦК та СП шляхом надсилання відповідного повідомлення щомісяця до 5 числа (абз. 11 п. 34 Порядку).

По-третє, щонайменше один раз на рік підприємство має проводити звірку даних списків персонального військового обліку з обліковими документами ТЦК та СП, де працівник стоїть на обліку. Звіряння здійснюється згідно графіка, затвердженого розпорядженням голови відповідної районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, міського голови (абз. 10 п. 34, 46 Порядку).

Процедура звіряння залежить від того, де находиться ТЦК та СП. Якщо підприємство і ТЦК та СТ знаходяться на одній і тій же адміністративно-територіальній одиниці - у встановлений день, відповідальна за ведення військового обліку особа має прибути до ТЦК та СП зі списками. Якщо ж ТЦК та СП перебуває в іншому місці - необхідно надіслати два примірника витягів із списків персонального військового обліку, а також копій військово-облікових документів до таких ТЦК та СП.

Результати звіряння вносяться до журналу обліку результатів перевірок, який також має бути на кожному підприємстві.

По-четверте, крім вищенаведених документів, підприємство має також вести списки військовозобов'язаних та резервістів, яким видано мобілізаційні розпорядження та списки військовозобов'язаних, які заброньовані на період мобілізації та на воєнний час (абз. 6, 7 п. 17 додатку 31 Порядку), а також складати і подавати щороку до 1 грудня до відповідних ТЦК та СП списки громадян, які підлягають приписці до призовних дільниць згідно форми у додатку 6 Порядку (абз. 12 п. 34 Порядку).

По-п'яте, Порядком передбачено можливість ТЦК та СП направляти до підприємств розпорядження щодо оповіщення працівників про їх виклик до ТЦК та СП (п. 47 Порядку). У зв'язку з надходженням такого документу, підприємство зобов'язано:

1) видати наказ про оповіщення працівників та довести його до відома таких осіб під особистий підпис у частині, що стосується їх прибуття до відповідного ТЦК та СП. Після цього, у триденний строк копію такого наказу має бути надіслана до ТЦК та СП;

2) у разі надіслання підприємству повісток на відповідних працівників про їх явку за викликом до ТЦК та СП - вручити їх;

3) повідомити ТЦК та СП про працівників з числа призовників, військовозобов'язаних та резервістів, які тимчасово непрацездатні, перебувають у відпустці або у відрядженні, з наданням витягів відповідних наказів;

4) проконтролювати результати оповіщення та прибуття працівників до ТЦК та СП.

3. Відповідальність за порушення правил ведення військового обліку.

Якщо під час перевірки стану ведення військового обліку відповідні органи виявлять порушення, на підприємство можуть накласти адміністративний штраф, про який йде мова у статті 210-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення. За перше порушення - для посадових осіб - від 200 до 300 нмдг (3400-5100 грн). За повторне впродовж року порушення, а також вчинення цього порушення в особливий період - посадових осіб - від 300 до 500 нмдг (5100-8500 грн).

Справи про порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію і, відповідно, справи щодо порушення роботодавцями правил військового обліку як складової такого порушення розглядають ТЦК. Від їхнього імені розглядають справи про адміністративні правопорушення і накладають адміністративні стягнення керівники ТЦК.

Владислав Зайцев, Голова Комітету АПУ з міграційного права, юрист АО «ЮК «АРЕС»

Потрібно більше роз'яснень і аналітики щодо нормативного акту? Спробуйте Legal Solution. Воно допоможе швидко зорієнтуватися в складних правових питаннях та дізнатися, як саме застосовуються НПА у вашій галузі. Замовте рішення за посиланням.   

Читайте також: Які пільги передбачено для учасників бойових дій та членів їх сімей?

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини