Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нацбанку дозволили передавати заставне майно на потреби ЗСУ: основні положення Закону

Реклама

09.12.2023 Верховна Рада прийняла Закон, який дасть змогу Національному банку України передавати нерухоме та пов'язане з ним майно, отримане в рахунок погашення боргу за наданими банкам кредитами, на потреби Збройних Сил України.

13.12.2023 вказаний Закон направлено на підпис Президенту України. Після підписання він набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Прийнятий документ доповнює прикінцеві положення Закону України "Про Національний банк України" та на період воєнного стану надає Національному банку право для забезпечення потреб держави у відсічі збройної агресії проти України безоплатно передавати у встановленому законодавством порядку до сфери управління Міністерства оборони України майно, набуте Національним банком у власність в рахунок погашення боргу за наданими банкам кредитами для підтримки ліквідності.

Як зазначають автори законопроєкту, через війну українська економіка опинилась у вкрай важкому стані, Україна воює та працює в умовах війни і змушена не лише протистояти російським окупаційним військам, а й боротися з фінансовою кризою. Стрімко зросли військові витрати країни і як наслідок - Уряд України зіткнувся з дефіцитом бюджету.

Завданням прийнятого нового Закону є запровадження можливості ефективного використання наявного у Національного банку майна, яке було ним набуте в рахунок погашення банківських боргів, шляхом створення правового підґрунтя для його передачі для потреб оборони держави.

Стаття 101 Закону України «Про Національний банк України» передбачає, що Національний банк у разі невиконання банком протягом двох робочих днів умов генерального кредитного договору має право ініціювати дострокове повернення банком усіх коштів, отриманих ним за операціями з рефінансування, та застосувати переважне і безумовне право щодо списання в безспірному порядку цих коштів з рахунків банку та має право реалізувати/набути у власність заставлені банком активи (майно).

При цьому, стаття 71 Закону України «Про Національний банк України» визначає, що Національний банк з метою покриття заборгованості має право набувати право власності на майно боржників, але таке майно має бути відчужене в найкоротший строк. У зв'язку з чим у власності Національного банку як кредитора останньої інстанції наявне нерухоме та пов'язане з ним рухоме майно, що було ним набуте у рахунок погашення боргів за наданими кредитами.

Разом з цим реалізація набутого в зазначений спосіб майна потребує певного часу, протягом якого Національний банк несе витрати на його збереження/обслуговування, сплачує податки, комунальні та інші платежі, пов'язані з утриманням такого майна.

Поряд з цим наразі в Україні існує потреба у здійсненні заходів, необхідних для забезпечення оборони України. Вказані заходи можуть бути реалізовані шляхом передавання набутого Національним банком майна у сферу управління Міністерства оборони України з метою створення, зокрема, для військовослужбовців Збройних Сил України нових пунктів постійної дислокації, відпочинку та відновлення, замість знищених внаслідок обстрілів країни агресора.

Тривалий час правова підстава для передачі такого майна для потреб оборони держави, тобто у сферу управління іншого державного органу, була відсутня. У зв'язку з чим законотворець прийняв Закон, який надає право Національному банку на передачу майна Збройним Силам для забезпечення оборони країни.

Варто зазначити, що відповідно до статті 73 Закону України «Про Національний банк України» Національний банк здійснює відчуження майна, набутого у власність, в рахунок погашення боргу за наданими банкам кредитами для підтримки ліквідності у визначеному ним порядку, без погодження з іншими органами державної влади. При цьому новий Закон встановлює, що майно передаватиметься до сфери управління Міністерства оборони України безоплатно у встановленому законодавством порядку, хоча сам порядок Закон не визначає. Крім того, запропоновані зміни не містять будь-яких особливостей, які б врегульовували питання процедури передачі Національним банком відповідного майна у разі завершення або скасування воєнного стану. Тому наразі ці питання залишаються відкритими та потребують врегулювання шляхом прийняття нових нормативно-правових актів.

Загалом прийняття даного Закону є досить позитивним для нашої держави, оскільки: по-перше дасть змогу зменшити витрати, пов'язані з його збереженням під час того, як воно готується до реалізації; по-друге, маємо надію, що право передачі належного Національному банку майна створить та допоможе реалізувати нові можливості забезпечення оборони держави, такі як створення нових місць дислокації військовослужбовців, створення нових місць зберігання та ремонту техніки та забезпечить інші потреби Збройних Сил у протистоянні агресору.

Максим Боярчуков,

керуючий партнер юридичної компанії

"Максим Боярчуков та Партнери"

Як впливає певна норма закону на вашу бізнес-діяльність? Відповідь надасть Legal Solution. Знаходьте пов'язану аналітику та довідкову інформацію для будь-якого закону. Більше переваг за посиланням.

Подарунок для адвокатів - тільки до кінця грудня! При замовленні рішення LIGA360:Адвокат НААУ ви отримаєте рішення для помічника у подарунок. Забезпечте себе повною базою законодавства і судової практики, аналітичними інструментами, рекомендаціями від експертів з правових питань. Детальніше за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини