Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Депутати попередньо підтримали зміни у зв’язку з прийняттям Закону про адмінпроцедуру

Реклама

20 грудня Верховна Рада ухвалила в першому читанні урядовий законопроєкт № 10161 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів у зв'язку з прийняттям Закону України «Про адміністративну процедуру».

Заступник Міністра юстиції з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Сергій Орлов зазначив, що адаптація національного законодавства до системи права ЄС у сфері регулювання адміністративних правовідносин є одним із етапів тривалого процесу гармонізації законодавства: «Вимогою інтеграційних прагнень України в європейський правовий простір є докорінне реформування правової системи та наближення її до європейських стандартів, за рахунок яких забезпечується можливість наближення правових систем». Так, одним із перших кроків для приведення українського законодавства згідно з рекомендаціями ЄС стало прийняття 17 лютого 2022 року Закону «Про адміністративну процедуру», який набрав чинності 15 грудня 2023 року.

Наступним етапом є приведення законодавства України у відповідність до Закону «Про адміністративну процедуру», що передбачено прикінцевими та перехідними положеннями вказаного Закону.

«З цією метою розроблено законопроєкт № 10161, який передбачає зміни до 123 законодавчих актів та забезпечення імплементації Закону України «Про адміністративну процедуру» шляхом приведення законодавчих актів, які регулюють адміністративні правовідносини, до вимог цього Закону, а також усунення колізії між нормами вказаного Закону і спеціальними законодавчими актами», - пояснив заступник Міністра юстиції. За його словами, це наблизить законодавство України до стандартів країн ЄС, де діють уніфіковані правила адміністративних процедур, а також забезпечить здійснення великого кроку в досягненні цілей адміністративної реформи щодо належного публічного врядування.

Крім того, прийняття законопроекту № 10161 дозволить виконати умови Меморандуму про взаєморозуміння між Україною як Позичальником та Європейським Союзом як Кредитором, підписаного 16 січня 2023 року, який містить узгоджені сторонами умови щодо отримання Україною макрофінансової допомоги у сумі 18 млрд євро.

«В Україні вже близько 20 років намагаються впровадити так звану адмінпроцедуру. Завдяки ухваленому законопроєкту чиновники на різних рівнях будуть зобов'язані аргументувати свою відмову громадянам. Тобто момент оскарження виникає на початковій стадії відмови, а не безпосередньо за наслідками судового рішення. З точки зору відносин держави та громадянина цей законопроєкт докорінно все змінює», - роз'яснив народний депутат, заступник голови парламентського Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Віталій Безгін.

Як державним службовцям зручніше опрацьовувати великі масиви законодавчої інформації? Всі потрібні інструменти надасть LIGA360. Найповніша база НПА та судової практики з можливостями аналізу. Дізнайтеся більше переваг за посиланням.

Встигніть отримати знижку до 40 % для рішень LIGA360. Заповніть заявку - і наш менеджер запропонує тариф, який підходить саме вам.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини