Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Перенаправлення ПДФО з військових на розвиток вітчизняного оборонно-промислового комплексу: Президент підписав Закон

17 листопада 2023, 17:45
278
0
Реклама

17 листопада Президент Володимир Зеленський підписав Закон «Про внесення змін до розділу VI Бюджетного кодексу України щодо забезпечення підтримки обороноздатності держави та розвитку оборонно-промислового комплексу України» (законопроєкт № 10037). Відповідна інформація міститься в картці законопроєкту на сайті ВР.

Раніше ми писали, що під час представлення у Верховній Раді Міністр фінансів Сергій Марченко наголосив, що змінами до Бюджетного кодексу пропонується перенаправити ПДФО з військових, що сплачується з державного бюджету, на потреби військового часу - на розвиток вітчизняного оборонно-промислового комплексу.

«Сформований ресурс від перерозподілу військового ПДФО буде направлений на запуск економічного імпульсу: на розвиток вітчизняного ОПК та закупівлю дронів. При цьому місцеві громади будуть також фінансово захищені. Наступного року буде спрямовано на місця понад 62 млрд гривень додаткових коштів порівняно з показником 2021 року. Під час війни військовим необхідна підтримка і розуміння органів місцевого самоврядування щодо пріоритетності видатків та потреб Збройних Сил України», - роз'яснив Сергій Марченко.

Ресурс від ПДФО з військових (96,3 млрд грн) у 2024 році буде спрямовано до спецфонду держбюджету на конкретні цілі:

  • 45 % для виробництва та закупівлі спецтехніки і обладнання (безпілотники, морські дрони) - Адміністрації Держспецзв'язку;

  • 45 % Мінстратегпрому для виконання програм реформування та розвитку оборонно-промислового комплексу, впровадження нових технологій та для виготовлення продукції оборонного призначення;

  • 10 % розпорядникам сектору безпеки і оборони для автоматичного розподілу між військовими частинами пропорційно відповідно до сплаченого ПДФО.

Для компенсації можливих втрат доходів у наступному році передбачено спрямувати на місцевий рівень:

  • базову дотацію (21,1 млрд гривень);

  • додаткову дотацію (33,4 млрд гривень);

  • залишиться у розпорядженні органів місцевого самоврядування реверсна дотація (14,1 млрд гривень);

  • додатково буде перераховано в регіони 4 % ПДФО (12,3 млрд гривень) для сталого проходження опалювального сезону.

У Мінфіні нагадали, що відповідно до законодавства України доходи військовослужбовців підлягають оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб, і відповідні суми податку утримуються з їхніх заробітних плат. Однак сума утриманого ПДФО одразу компенсується військовослужбовцям назад за рахунок коштів з державного бюджету.

Це означає, що, на практиці, у військовослужбовців не зменшуються нарахування через сплату податку. Тобто вони отримують своє грошове забезпечення у повному обсязі. Цей механізм описано в ряді статей Податкового кодексу.

За повідомленням Урядового порталу

Як державному службовцю зручно ознайомитись із правовою картиною дня та контролювати зміни? LIGA360: Органи влади надасть інструменти для моніторингу законодавства та судової практики, дозволить автоматично аналізувати великі обсяги документів. Більше переваг за посиланням.

Читайте також:

ДПС затвердила Реєстр великих платників податків на 2024 рік

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини