Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Відмова у вчиненні нотаріальних дій: практичні аспекти оскарження

17 листопада 2023, 10:00
576
0
Реклама

Південне міжрегіональне управління Міністерства юстиції роз'яснило практичні аспекти оскарження постанов про відмову у вчиненні нотаріальних дій.

Відповідно до статті 50 Закону України «Про нотаріат» нотаріальна дія або відмова у її вчиненні оскаржуються до суду. Право на оскарження нотаріальної дії або відмови у її вчиненні має особа, прав та інтересів якої стосуються такі дії.

Варто зазначити, що Закон України "Про нотаріат" (далі - Закон) поділяє об'єкти судового оскарження в межах нотаріального процесу на дві групи:

- нотаріальні дії як посвідчення права, а також фактів, що мають юридичне значення, та інші дії, передбачені Законом, з метою надання їм юридичної вірогідності (частина 1 статті 1 Закону), якщо особа вважає, що така дія була вчинена неправомірно;

- відмова у вчиненні нотаріальних дій, якщо особа вважає, що нотаріус безпідставно відмовив у вчиненні нотаріальної дії.

Враховуючи норми статті 50 Закону та норми Прикінцевих та перехідних положень Цивільного процесуального кодексу, справи щодо оскарження нотаріальних дій або відмови в їх вчиненні повинні розглядатися в порядку цивільного судочинства як спір про право.

Враховуючи положення абз. 2 пункту 3 постанови Пленуму Верховного Суду України від 31.01.1992 № 2 "Про судову практику в справах за скаргами на нотаріальні дії або відмову в їх вчиненні" особи, які не брали участі у вчиненні нотаріальних дій, але вважають, що їх права й охоронювані законом інтереси порушені нотаріальною дією, мають право звернутись до суду з відповідним позовом.

Способами захисту цивільних прав та інтересів можуть бути, зокрема та не виключно, визнання права, визнання правочину недійсним, відновлення становища, яке існувало до порушення, зміна правовідношення, припинення правовідношення, визнання незаконного рішення, дій чи бездіяльності органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим або органу місцевого самоврядування, їхніх посадових і службових осіб (частина 2 статті 16 Цивільного кодексу України).

Окремо варто наголосити, що у законодавстві відсутній спеціальний термін позовної давності на оскарження нотаріальних дії, тому варто керуватися загальним терміном позовної давності, що, відповідно до статті 257 Цивільного кодексу України, становить 3 роки.

Захистіть нотаріальну практику від сумнівних клієнтів. LIGA360:Нотаріус містить досьє компаній та фізосіб з державних реєстрів. Перевіряйте бізнес-зв?язки, підсанкційність, фінансово-майновий стан. Більше переваг - за посиланням. 

Договірна робота з CONTRACTUM у LIGA360 стає ще зручнішою. Відтепер користувачі можуть створювати власні шаблони договорів, або максимально адаптувати готові шаблони до власних потреб. Дізнайся більше за посиланням.

Читайте також:

Мін'юст роз'яснив особливості нотаріального посвідчення довіреностей на білому аркуші паперу

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини