Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Рада ухвалила Закон про Державний бюджет на 2024 рік

Реклама

Сьогодні, 9 листопада, Верховна Рада ухвалила Закон (проєкт № 10000) «Про Державний бюджет України на 2024 рік».

Деталі повідомила голова бюджетного комітету, народна депутатка «Слуги Народу» Роксолана Підласа.

Основна стаття видатків - оборона. Зокрема, 22,1 %, або 1,69 трлн грн, будуть спрямовані для забезпечення сил безпеки та оборони.

За словами Роксолани Підласої, план по доходах збільшено на 22,2 млрд грн за рахунок збільшення в основному ПДВ із ввезених в Україну товарів, а також податку на прибуток банків, ввізного мита і рентної плати.

«Передбачені також видатки на розвиток оборонно-промислового комплексу: 43 млрд грн на виробництво БПЛА, а також 43 млрд грн на виробництво боєприпасів та зброї. Кошти на сектор національної безпеки та оборони покриваються винятково внутрішніми надходженнями: податками, митними платежами, дивідендами держкомпаній, приватизацією та коштами від розміщення ОВДП», - розповіла вона.

Решта видатків потрапляють в площину дефіциту бюджету, який передбачено у сумі 1,57 трлн грн. Фінансування державного бюджету буде здійснюватися за рахунок зовнішніх запозичень (1,67 трлн грн) та розміщення ОВДП (525,9 млрд грн), а також надходжень від приватизації (4 млрд грн).

«З цих коштів на соціальний захист буде спрямовано майже 470 млрд грн. На підтримку ветеранів буде спрямовано вдвічі більше, ніж минулого року - майже 15 млрд грн, з них 1 млрд грн - на протезування воїнів (зокрема, одна з моїх правок спрямувала 573 млн грн з будівництва Музею голодомору на протезування). Видатки державного бюджету на медицину та освіту складуть 201 млрд грн та 69 млрд грн відповідно», - сказала Роксолана Підласа.

Під час підготовки до другого читання Бюджетний комітет уточнив редакцію законопроєкту, подану Урядом на ІІ читання, зокрема:

  • додали 1 млрд грн на розмінування с/г земель;

  • доручили Уряду розробити механізм щодо врегулювання списання заборгованості за середньостроковими позиками, наданими місцевим бюджетам у 2009 - 2014 роках Державним казначейством (замість списання такої заборгованості за рахунок вільних залишків);

  • вилучили норму про репрофайлінг ОВДП у власності НБУ, оскільки таке питання потребує погодження з МВФ.

Мінфін до другого читання врахував пропозицію членів Комітет ВРУ з питань бюджету і створив додаткову субвенцію на будівництво укриттів у лікарнях (у сумі 1 млрд грн).

До ІІ читання також змінився макропрогноз, який закладається в основу бюджетних розрахунків. Реальне зростання ВВП наразі прогнозується на рівні 4,6 %. Інфляція - 9,7 %. Очікується, що середньорічний курс долара становитиме 40,7 грн.

За повідомленням політичної партії «Слуга Народу»

Legal Solution допоможе кожному фахівцю, що потребує аналізу законодавства й пошуку НПА. Керівникам, юристам, бухгалтерам, кадровикам та іншим фахівцям. Замовте доступ за посиланням.

Детальніше про проєкт Державного бюджету можна дізнатися із матеріалів:

Уряд схвалив проєкт Держбюджету України на 2024 рік: які показники закладено

Прожитковий мінімум та мінімальна зарплата 2024: що пропонується проєктом Держбюджету

Профільний комітет ВР рекомендував ухвалити в першому читанні законопроєкт про Держбюджет України на 2024 рік: які зміни мають врахувати?

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини