Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи потрібно нотаріусу при розрахунках за надані послуги в готівковій формі застосовувати РРО?

Реклама

Головне   управління   ДПС   у   м.  Києві  нагадало, що  правовідносини у сфері застосування РРО та/або ПРРО регулюються Податковим  кодексом  України,  Законом  України  від  06  липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (із змінами та доповненнями) та нормативно-правовими актами, прийнятими на його виконання.

Чинна редакція Закону № 265 визначає правові засади застосування РРО та/або ПРРО у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг. Дія його поширюється на усіх суб'єктів господарювання, їх господарські одиниці та представників (уповноважених осіб) суб'єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції у готівковій та/або безготівковій формі.

Захистіть нотаріальну практику від сумнівних клієнтів. LIGA360:Нотаріус містить досьє компаній та фізосіб з державних реєстрів. Перевіряйте бізнес-зв?язки, підсанкційність, фінансово-майновий стан. Більше переваг - за посиланням. 

Згідно п. 65.9 ст. 65 ПКУ, якщо фізична особа зареєстрована як підприємець та при цьому така особа провадить незалежну професійну діяльність, така фізична особа обліковується у контролюючих органах як фізична особа - підприємець з ознакою провадження незалежної професійної діяльності.

Податківці наголосили, що дія Закону № 265 поширюється тільки на суб'єктів господарювання. Відповідно ті, хто не належать до суб'єктів господарюання (самозайняті особи, що провадять незалежну професійну діяльність), застосовувати РРО та/або ПРРО не зобов'язані.

В свою чергу оподаткування доходів, отриманих фізичною особою, яка провадить незалежну професійну діяльність, визначено ст. 178 ПКУ. При цьому, нормою даної статті теж не передбачено обов'язкового застосування РРО та/або ПРРО при здійсненні готівкових та/або безготівкових розрахунків такими платниками податків.

Водночас, якщо фізична особа, яка провадить незалежну професійну діяльність, одночасно здійснює підприємницьку діяльність, то вона зобов'язана застосовувати РРО та/або ПРРО на загальних засадах.

Читайте також: Набув чинності Закон про захист речових прав на нерухоме майно, що належать дітям та підопічним особам

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини