Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Верховна Рада ухвалила Закон про відновлення е-декларування з пропозиціями Президента

Реклама

20 вересня Верховна Рада підтримала вето Президента та виправила Закон (проєкт № 9534) «Про внесення змін до деяких законів України про визначення порядку подання декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, в умовах воєнного стану».

Про це повідомила Голова парламентського Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, очільниця партії «Слуга народу» Олена Шуляк.

Згідно з документом в Україні не лише поновлюють обов'язкове електронне декларування чиновниками своїх доходів і майна, а і відкривають реєстр цих декларацій.

«Електронне декларування - один з інструментів боротьби з корупцією, але за умови, якщо реєстр декларацій відкритий, публічний. Минулого разу не всі депутати підтримали необхідну для цього правку. [...] Якби Президент Володимир Зеленський не ветував цей закон, реєстри залишилися б закритими ще на один рік, а це неприпустимо. Тож цього разу депутати зуміли скласти цей іспит», - зазначила Олена Шуляк.

За її словами, цього разу за поновлення е-декларування і негайне відкриття реєстру декларацій проголосував 341 депутат.

Передісторія питання: обов'язкове декларування для чиновників було тимчасово зупинене в перші тижні повномасштабної війни росії проти України. Але в Меморандумі з МВФ за програмою розширеного фінансування EFF відновлення е-декларування - один зі структурних маяків з терміном виконання наприкінці липня.

Крім цього, він важливий, зокрема, для виконання Україною 7 рекомендацій на шляху до вступу в ЄС - уже в жовтні Єврокомісія має надати звіт з оцінкою виконання Україною цих кроків.

Законопроєкт про відновлення е-декларування № 9534 Верховна Рада ухвалила у першому читанні ще 27 липня. Тоді до нього було подано понад 500 правок. 5 вересня Парламент підтримав цей законопроєкт у другому читанні, але провалив надважливу правку № 371 про відкриття реєстрів, тому для громадськості вони мали залишатися закритими ще на рік. Але в той же день на сайті Президента створили петицію з вимогою ветувати документ. Менше ніж за дві доби вона набрала понад 25 тис. голосів, після чого Президент ветував Закон.

За матеріалами політичної партії "Слуга Народу"

Усі потрібні документи для юриста - в рішенні LIGA360. Обирайте з понад 1,8 мільйона НПА, судової практики, аналітики, робочих кейсів та інших матеріалів. Замовте тестовий доступ за посиланням.

Читайте також:

У Раді зареєстровано урядовий проєкт щодо адаптації законодавства України до окремих стандартів FATF

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини