Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Міноборони розширило межі придатності до військової служби

Реклама

Діють зміни до Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України. Це передбачено наказом Міноборони № 490 від 18.08.2023, який набув чинності 25 серпня.

Військово-лікарська експертиза визначає придатність за станом здоров'я до військової служби призовників, військовослужбовців ,та військовозобов'язаних та резервістів, установлює причинний зв'язок захворювань, травм (поранень, контузій, каліцтв) та визначає необхідність і умови застосування медико-соціальної реабілітації та допомоги військовослужбовцям.

В редакції пункту 20.4 Розділу III Положення до змін було встановлено, що у воєнний час за статтями Розкладу хвороб, які передбачають індивідуальну оцінку придатний або обмежено придатний до служби, ВЛК має приймати постанову «придатний до військової служби», за винятком статей 2-в, 4-в, 5-в, 12-в, 13-в, 14-в, 17-в, 21-в, 22-в.

Як юристу дізнаватися про зміни воєнного стану - пільги, мобілізація, продовження дії воєнного стану, тощо? Вся потрібна інформація є у LIGA360. Спеціальний модуль з документами, моніторинг законодавчих змін, експертна аналітика. Дізнайтеся більше переваг за посиланням. 

Тепер наказом № 490 слова та цифри "за винятком статей 2-в, 4-в, 5-в, 12-в, 13-в, 14-в, 17-в, 21-в, 22-в" з Положення виключено. Йдеться про:

2-в - клінічно вилікуваний туберкульоз;

4-в - вірусні гепатити з незначним порушенням функцій;

5-в - безсимптомне носійство ВІЛ, з імунною компенсацією;

12-в - анемії, які повільно прогресують та непрогресуючі з незначними порушеннями функцій та рідкими загостреннями;

13-в - хвороби ендокринної системи з незначними порушеннями функцій;

14-в - легкі короткочасні хворобливі прояви психічних розладів;

17-в - невротичні, пов'язані зі стресом і соматоформні розлади при помірно виражених, тривалих або повторних хворобливих проявах;

21-в - повільно прогресуючі хвороби центральної нервової системи з незначними порушеннями функцій;

22-в - епізодичні та пароксизмальні розлади з незначними порушеннями функцій органів і систем.

Одночасно з постановою про обмежену придатність до військової служби ВЛК приймає постанову про придатність до військової служби за військовою спеціальністю.

Порядок проходження військової служби військовослужбовцями, які визнані ВЛК обмежено придатними до військової служби, визначається Положенням про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України та Інструкцією про організацію виконання Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України.

У разі визнання ВЛК військовослужбовця обмежено придатним до військової служби та непридатним до військової служби за військовою спеціальністю, командир (начальник) від командира окремої військової частини, йому рівних та вище, перед переміщенням військовослужбовця на іншу посаду, для визначення можливості військовослужбовця за станом здоров'я на посаді виконувати обов'язки військової служби, може направити його на медичний огляд ВЛК із обов'язковим зазначенням у направленні мети медичного огляду ВЛК - визначення придатності до військової служби за військовою спеціальністю (із зазначенням посади, на яку переміщується військовослужбовець, виду, роду військ (сил)).

Читайте також: Як оскаржити рішення військово-лікарської комісії?

Хочеш отримати мільйони корисних документів, що аналізуються вмить? Спробуй LIGA360. Найповніша база українського законодавства й аналітики, алгоритми дій у робочих ситуаціях. А смарт-фільтри й зв?язки документів допоможуть отримати саме ту підбірку матеріалів, що вам потрібна. Спробуйте LIGA360 сьогодні, замовивши тестовий доступ. 

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини