Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
Реклама

Перш ніж розпочати розбиратись безпосередньо з checklist-ом, нам необхідно встановити, який договір є безпечним і за якими критеріями слід визначати його безпечність.

Насамперед, необхідно розуміти, що будь-який договір містить ризики, а ваша задача знизити їх шляхом перевірки договору, внесення в нього правок (у випадку необхідності) та погодження з контрагентом.

Неможливо успішно вести бізнес, не приймаючи на себе певні ризики, в тому числі, які виникають внаслідок укладення договору. Бо, якщо у вас на меті буде укладення договорів, які влаштовують виключно вас, то як пошук контрагентів, так і пошук клієнтів буде для вас надскладною задачею.

Але, звісно договір і не має бути “просто формальністю”, бо з таких думок зазвичай розпочинається історія з поганим завершенням. Якісний договір має відображати дійсність існуючих домовленостей з урахуванням прав і обов'язків кожної із сторін.

Тож не треба кидатися у крайності, як і в будь якій справі тут має бути баланс. Договір може і буде мати ризиковість, але вона має бути переважно передбаченою для вас. Безпечний договір - договір, що відображає дійсність фактичних домовленостей сторін та при цьому захищає законні інтереси кожної із них у формі пунктів договору, і встановлює обов'язки необхідні для належного виконання договору.

Шукаєте шаблон договору? Шаблони за 11 найпопулярнішими тематиками надасть Contractum від LIGA360. Заповнюйте мінімум полів та отримайте договір з оптимальною структурою. Спробуйте сьогодні.

Критерії безпечного договору

Критерії можливо поділити на загальні та спеціальні (індивідуальні).
Загальні критерії, це ті обов'язкові критерії, яким має відповідати будь-який договір без виключення, бо вони є фундаментальними для врегулювання правовідносин сторін з огляду на їх фактичну важливість та юридичну значимість (в тому числі відповідність нормам чинного законодавства України).

До загальних критеріїв належать:

  • істотні умови договору - законодавчо визначені умови, які є обов'язковими для дійсності договору. Це перше, на що ви повинні дивитись. Якщо такі умови відсутні, то інші розглядати немає сенсу, бо спочатку вони мають бути включені у договір.

  • *До істотних умов належать: предмет, ціна, строк дії;
    *цей перелік може бути ширше, у випадках визначених законодавством.

  • законодавча відповідність - вимоги до договору, що прямо передбачені законодавством.
    І я не бачу сенсу наводити тут приклади, бо найкраща порада лише одна - при складанні або перевірці договору завжди вдумливо перечитуйте норми законодавства, якими керується такий договір.
    Особисто я роблю так завжди, не дивлячись на те, що я склав та перевірив вже тисячі договорів. Навіщо легковажно сподіватись на власну пам'ять, якщо є кодекси, закони і т.п. ?;

  • контекстна відповідність - мова йде про ті умови, які мають відображати дійсність ваших домовленостей з контрагентом.

Що таке контекст? Контекст, це фактичний фундамент ваших домовленостей, на базі якого будується юридична конструкція у вигляді договору.

Давайте я наведу приклад, щоб у вас була більш зрозуміла картина.

Контекст: ви з вашим контрагентом домовились про поставку певних товарів за визначеними цінами та на конкретних умовах оплати, з певними особливостями необхідними виключно для вашого індивідуального випадку (залежність ціноутворення від курсу USD).

Юридична конструкція (договір): умови (пункти) сформульовані по конкретно визначеним домовленостям (контексту) з урахуванням особливостей.

1. “Постачальник зобов'язується здійснити поставку товарів визначених Специфікацією…”

2. “Покупець зобов'язується здійснити оплату на наступних умовах:..., якщо інше не визначено Специфікацією.”

3. Особливі умови:

“Сторони погодили, що ціна є динамічною та залежить від коливання курсу долару США, з огляду на той факт, що сировина для виготовлення товарів закуповується за кордоном у іноземній валюті (USD).

У зв'язку з цим, сума до сплати розраховується у день здійснення оплати за наступною формулою:...”

Як бачите, ми врахували та використали контекст для побудови юридичної конструкції, тим самим захистивши ваші права і законні інтереси.

Хочу наголосити на тому, що не варто боятися використати контекст, бо часто люди не роблять це з наступних міркувань:

- це і так зрозуміло, навіщо про це писати - якщо що то суду не зрозуміло буде;

- такі умови виглядають дивно, не серйозно і т.п.

Повірте мені, не серйозно, це коли ви відноситесь до договору, як до лише необхідного папірця, в той час, як це документ, що здатний захистити інтереси вашого бізнесу.

Підійдіть до справи свідомо і вам вдасться скласти (внести правки) договір в якісній юридичній формі не забуваючи при цьому про не менш (якщо не більш) важливу контекстну складову.

Спеціальні (індивідуальні) критерії, це критерії, які мають бути враховані при перевірці договору на предмет його безпечності (передбачуваної ризиковості) з огляду на унікальність договору та формату його укладення.
Тобто, в даному випадку вам необхідно виходити з виду договору, його предмету, (поставка, послуги, оренда, перевезення тощо) і вже на підставі цього, виходячи з фактичних обставин та законодавчих вимог у вас має сформуватись перелік критеріїв для перевірки такого договору.
Щодо формату укладення, то я маю на увазі суб'єктивні обставини при яких укладається договір (тендер, грант, договір під особливий проект тощо).

До спеціальних критеріїв належать:

  • співвідношення фактичних домовленостей з видом договору - тобто, якщо ви надаєте послуги то це має бути договір про надання послуг, а не договір підряду, і виходячи з цього всі умови мають бути викладені під коректно обраний вид договору;

  • наявність в договорі розділів та пунктів, які мають бути обов'язково включені в нього, з огляду на формат укладення.

Наведу простий та зрозумілий приклад.

Ви виграли у тендері і для виконання його умов вам необхідне залучення субпідрядників. На підставі тендерної документації всі договори з залученими вами субпідрядниками мають містити розділ “Антикорупційна політика”.

Тож, ви маєте проконтролювати, щоб ваш договір з субпідрядником мав відповідний розділ.

Вище я виклав все необхідне, щоб ви мали чітке розуміння того, на базі чого треба створювати ваш власний checklist.

Так, саме ваш, бо це індивідуальна річ. Звісно, деякі його фундаментальні критерії актуальні в абсолютній кількості випадків, але якщо ми говоримо про якість та справжню, а не уявну безпеку, то це має бути суто ваш кастомізований документ, а не работа за чиїмось шаблоном.

Проте, з метою формування у вас візуалізації можливої форми checklist-а, нижче я наведу приклад.

CHECKLIST

Чи відповідає вид договору фактичним домовленостям ?

Так

Чи містить договір всі істотні умови ?

Так

Чи дотримана законодавча відповідність ?

Так

Чи враховані всі контекстні особливості ?

Ні

Чи дотримані особливості формату укладення ?

формат стандартний

Чи враховані наші вимоги про включення особливих пунктів ?

Особливі пункти:

Нерозголошення конфіденційної інформації



Так

Висновок: необхідно внести правки, щодо врахування контекстних особливостей наших домовленостей, а саме…

За іншими критеріями, договір готовий до підписання.

Сподіваюсь дана стаття стане вам у нагоді !

Заковоротний Дмитро
юрист ЮК “Riyako & Partners”

Підготувати шаблон договору - просто як ніколи. CONTRACTUM у LIGA360 надає гнучкі можливості редагування, а також готові шаблони договорів англійською та українською мовами. Створюйте власні договори “з нуля” або використовуйте шаблони LIGA ZAKON за основу. Деталі за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини