Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Цифровізація роботи ОСББ: Закон підписано

Реклама

Сьогодні, 9 серпня, Президент підписав Закон, який створює умови для цифровізації процесів управління багатоквартирними будинками, зокрема у діяльності об'єднань співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ), законопроєкт №7029. Про це йдеться в картці законопроєкту на сайті ВР.

Раніше про деталі ухваленого Закону повідомляла прес-служба профільного міністерства.

Зазначається, що документ розроблений у співпраці міністерства та народних депутатів України.

Цифрові рішення:

  • проєкт закріплює можливість повідомляти співвласників про збори, ухвалені рішення, протоколи та інші питання управління спільним майном в електронній формі. Наразі законодавство передбачає, що інформування здійснюється тільки особисто або рекомендованим листом;

  • передбачається можливість проведення зборів співвласників та загальних зборів ОСББ онлайн або в змішаному форматі (офлайн-онлайн);

  • законопроєкт робить можливим електронне голосування з використання кваліфікованого електронного підпису (КЕП).

Також документ затверджує чіткі вимоги до протоколу за підсумками зборів ОСББ. "Відсутність таких вимог у наявному законодавстві створює ситуації, коли реєстратори або судді неодноразово ставлять під сумнів юридичну вірність протоколів. Як наслідок, це ускладнює, а інколи й унеможливлює роботу ОСББ", - йдеться в повідомленні.

Крім того, знижується поріг ухвалення рішень до 50%+ (крім окремих питань). В міністерстві пояснили, що ця зміна зумовлена тим, що багато мешканців  пасивні і не зацікавлені в управлінні. При цьому можливість передбачити у статуті конкретного ОСББ  голосування по окремих питаннях у 2/3 голосів залишається. Як запобіжник для зловживань встановлено верхню межу у 75%.

Зосередьтесь на важливому. Про рутину подбає LIGA360:Нотаріус. Отримайте доступ до 50 цифрових функцій, що допоможуть перевіряти клієнтів, аналізувати та моніторити законодавство, формувати нотаріальні документи. Спробуйте новинку першими.

Читайте також:

Попередній договір при купівлі-продажу нерухомості: що потрібно вказати

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини