Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Спрощено доступ до безоплатної правничої допомоги: що змінилося

Реклама

Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення доступу до безоплатної правничої допомоги" набув чинності 3 серпня 2023 року. Метою закону є спрощення процесу доступу до безоплатної правової допомоги, що робить її більш доступною для людей, які раніше не мали до неї доступу.

Так, закон запровадив низку змін, які підуть на користь громадянам України, які потребують правової допомоги, але не можуть дозволити собі її оплатити. Наприклад, розширено перелік категорій осіб, які мають право на безоплатну правову допомогу. Це, зокрема, діти, недієздатні особи, особи з обмеженою дієздатністю, особи, які постраждали від торгівлі людьми.

З імплементацією цього закону діти, недієздатні особи та особи з обмеженою дієздатністю тепер можуть самостійно звертатися за первинною правовою допомогою, що включає консультації та роз'яснення з правових питань, допомогу в складанні не процесуальних документів.

До прийняття цього закону звертатися за безоплатною правовою допомогою від імені неповнолітніх мали право лише особи, які досягли повноліття, або їхні законні представники - батьки, усиновлювачі, опікуни, піклувальники.Однак є багато випадків, коли законні представники дітей порушують їхні права, або можуть діяти не в інтересах дитини. Тому, дозволяючи дітям самостійно звертатися за правовою допомогою, закон гарантує, що вони мають “право голосу” і можуть приймати рішення, які відповідають їхнім найкращим інтересам. Це особливо важливо у випадках, коли законний представник дитини є суб'єктом спору, наприклад, у справах про опікунство або жорстоке поводження з дитиною.

Крім того, закон також закріплює право дітей,недієздатних осіб та осіб з обмеженою дієздатністю на безоплатну вторинну правову допомогу з питань, які можуть бути оскаржені до суду. Це важливий крок на шляху до забезпечення рівного доступу до правосуддя та реалізації своїх прав незалежно від їхньої дієздатності та значним досягненням у сфері прав людини в Україні.

Право на безкоштовну вторинну правову допомогу стало передбачене і для осіб, які постраждали від торгівлі людьми. Після початку збройної агресії Росії проти України значно збільшилася кількість постраждалих від торгівлі людьми. Тому внесення таких змін було дуже актуальним питанням. Тепер ці особи мають право звертатися за правовою допомогою з питань, пов'язаних із захистом їхніх прав, визначених Законом України "Про протидію торгівлі людьми", та отримувати такі правові послуги, як представництво інтересів у судах та складання документів процесуального характеру.

Загалом, зміни, запроваджені законом, є значними і матимуть позитивний вплив на життя багатьох людей в Україні. Роблячи правову допомогу більш доступною для тих, хто її потребує, закон сприяє забезпеченню доступу до правосуддя для всіх, а також демонструє значні досягненням у сфері прав людини в Україні.

Юрист ЮК «Riyako&Partners» Голубцова Катерина

Читайте також: Закон про обов'язок реєстрації електронних кабінетів для участі в судових процесах набув чинності

Інформація працюватиме на вас - з рішенням LIGA360:Юрист. Здійснюйте legal research українського законодавства й судової практики, прогнозуйте результати судових справ, читайте експертну аналітику з "гарячих" тем. Замовте тестовий доступ за посиланням. 

 

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини