Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
ІТ

Рада ухвалила Закон про реєстрацію доменних імен: що передбачено

Реклама

28 липня Верховна Рада більшістю голосів прийняла в другому читанні та в цілому законопроєкт № 7357 «Про реєстрацію доменних імен», інформує пресслужба Апарату ВР.

У Комітеті ВР з питань цифрової трансформації роз'яснили, що домен GOV.UA є спеціальним публічним доменом, у якому реєструються та делегуються органам виконавчої влади, іншим державним органам, органам місцевого самоврядування доменні імена. Проте зараз відсутні законодавчо закріплені положення стосовно того, що програмно-технічні засоби, на яких розміщуються державні електронні інформаційні ресурси, для яких здійснюється реєстрація доменного імені, повинні розташовуватись виключно на території України, як і не визначено державний орган, який мав би контролювати виконання таких законодавчих вимог. З цього виникає потреба того, що функції з адміністрування та технічного супроводу доменних імен у домені GOV.UA мають бути відокремлені та функція адміністрування повинна виконуватись виключно органом державної влади.

Ухвалений Закон визначає правові та організаційні засади використання доменних імен у спеціальному публічному домені .gov.ua органами державної влади, місцевого самоврядування та підприємствами, установами, організаціями державної форми власності.

Законом встановлюються суб'єкти відносин та особливості використання доменних імен у спеціальному публічному домені .gov.ua.

Встановлюються основні завдання адміністратора, який відповідатиме за:

  • забезпечення формування та реалізацію державної політики у сфері використання доменних імен;

  • створення умов для ефективного функціонування системи використання доменних імен у домені .gov.ua та забезпечення такого функціонування;

  • забезпечення координації діяльності суб'єктів відносин у сфері використання доменних імен;

  • здійснення державного нагляду (контролю) у сфері використання доменних імен у домені .gov.ua.

Визначаються його функції та передбачається звітність про його роботу.

У Комітеті зауважили, що реалізація норм Закону відбуватиметься відповідно до Правил використання доменних імен у спеціальному публічному домені .gov.ua органами державної влади, органами місцевого самоврядування та підприємствами, установами, організаціями державної форми власності та відповідного Регламенту.

Відповідно до Закону технічний адміністратор забезпечуватиме безперебійне і надійне функціонування усіх систем в домені .gov.ua, у тому числі серверів та програмного забезпечення, на яких зберігатимуться дані Реєстру та інформація про доменні імена та IP-адреси, інші сервіси взаємодії із записами Реєстру, а також технічне обслуговування Реєстру, технічну підтримку та забезпечення безперервного функціонування Реєстру доменних імен органів державної влади, органів місцевого самоврядування та підприємств, установ, організацій державної форми власності у спеціальному публічному домені .gov.ua.

Закон встановлює вимоги щодо розміщення елементів інформаційно-комунікаційних систем, що використовуються технічним адміністратором для забезпечення функціонування Реєстру та здійснення операцій з доменними іменами в домені .gov.ua, а також щодо власників таких інформаційно-комунікаційних систем.

Відчуй силу AI у роботі юриста! Спробуй LIGA360 для щоденних завдань - аналізу законодавства й судової практики, моніторингу змін правового поля, пошуку відповідей. Замовляй безкоштовний тест-драйв за посиланням.

Читайте також:

Цифровізація виконавчого провадження - per aspera ad законопроєкту № 9363

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини