Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Відповідальність за порушення розгляду адвокатського запиту: Раді рекомендують прийняти за основу законопроєкт

Реклама

Комітет ВР з питань правоохоронної діяльності підготував до розгляду в першому читанні законопроєкт № 9356 «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» щодо удосконалення відповідальності за порушення розгляду адвокатського запиту», поданий народними депутатами С. Іонушасом, Д. Масловим та іншими народними депутатами.

Метою законопроєкту визначено забезпечення ефективного виконання адвокатом покладених на нього обов'язків, здійснення належного захисту, представництва та надання інших видів правової допомоги громадянам, унормування порядку направлення та розгляду адвокатського запиту, забезпечення невідворотності покарання за порушення прав адвокатів та встановлення справедливого і достатнього рівня адміністративного стягнення, що накладається на осіб, винних у порушенні цих прав, тощо.

Законопроєктом запропоновано внести до статті 212-3 «Порушення права на інформацію та права на звернення» КУпАП зміни, якими підвищити розміри штрафів за неправомірну відмову в наданні інформації на адвокатський запит та інші порушення його розгляду від 50 до 100 НМДГ (чинна редакція передбачає від 25 до 50 НДМГ).

Крім того, змінами до статей 20 та 24 Закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» передбачено:

- розширити коло суб'єктів, до яких має право звертатись адвокат із адвокатським запитом;

- зменшити перелік документів, які необхідно додавати до адвокатського запиту;

- дозволити адвокатам отримувати від державних органів консультації та роз'яснення законодавства у відповідь на адвокатський запит у випадках, коли надання таких консультацій і роз'яснень відповідно до законодавства належить до обов'язку таких органів;

- розширити перелік інформації, до якої надається доступ за адвокатським запитом;

- скоротити тривалість подовженого строку розгляду адвокатського запиту з 20 до 15 робочих днів.

За результатами розгляду законопроекту Комітет рекомендував Верховній Раді прийняти проєкт Закону № 9356 у першому читанні за основу.

За повідомленням пресслужби Апарату ВР

Нагадаємо, свою позицію щодо зазначеної законодавчої ініціативи висловила Національна асоціація адвокатів України (детальніше).

Адвокати НААУ знаходять правові позиції в LIGA360. 100 млн рішень українських судів з можливостями аналізу, прецеденти, юридична аналітика й новини. Замов прямо сьогодні - формуй ефективні рішення в пару кліків.

Читайте також:

Адвокатський запит: як не допустити помилки при оформленні

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини