Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи підлягає нотаріальному посвідченню договір оренди автомобіля, стороною якого є ФОП?

Реклама

Велика Палата Верховного Суду у постанові від 14 червня 2023 року у справі № 125/1216/20 вказала, чи підлягає нотаріальному посвідченню договір оренди транспортного засобу, стороною якого є ФОП. Про це повідомила прес-служба ВС.

ВП ВС виснувала, що для вирішення питання, чи підлягає договір найму (оренди) транспортного засобу, стороною якого є фізична особа - підприємець, нотаріальному посвідченню згідно із ч. 2 ст. 799 ЦК України, слід керуватися не лише суб'єктним складом відповідних правовідносин, важливим у цьому випадку є також зміст самих правовідносин (у цьому разі - договірних відносин оренди транспортного засобу) та чи є такі відносини господарськими.

Тому необхідним є встановлення правового статусу фізичної особи в цих правовідносинах - діє вона у власних інтересах чи як суб'єкт господарювання, який орендує транспортний засіб із метою його використання у своїй господарській діяльності.

У цій справі власник автомобіля звернувся до суду з позовом про відшкодування майнової шкоди, завданої внаслідок ДТП. Позивач зазначав, зокрема, що є підприємцем і свій автомобіль використовував також для здійснення підприємницької діяльності. Після його пошкодження був змушений орендувати автомобіль в іншого ФОП та сплачувати орендну плату, яка, на його думку, також підлягає відшкодуванню відповідачем.

Суди попередніх інстанцій зробили висновок про наявність підстав для стягнення з відповідача на користь позивача витрат за договором найму (оренди) транспортного засобу.

ВП ВС зазначила, що оскільки договір оренди транспортного засобу укладено між двома ФОП з метою використання орендарем транспортного засобу у своїй підприємницькій діяльності для отримання прибутку, то не можна вважати, що в цих договірних правовідносинах позивач діяв як фізична особа, а тому немає підстав для висновку про необхідність нотаріального посвідчення такого договору оренди відповідно до вимог ч. 2 ст. 799 ЦК України.

Інформація працюватиме на вас - з рішенням LIGA360:Юрист. Здійснюйте legal research українського законодавства й судової практики, прогнозуйте результати судових справ, читайте експертну аналітику з "гарячих" тем. Замовте тестовий доступ за посиланням. 

Читайте також:

Відшкодування витрат на правничу допомогу: правові позиції Великої Палати Верховного Суду, які скасували попередню судову практику

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини