Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи можливо оформити спадщину в Україні «дистанційно», будучи за кордоном?

8 листопада 2023, 10:29
3318
0
Реклама

Останнім часом багато громадян України, які після 24 лютого 2022 року виїхали за кордон, зіштовхнулися з необхідністю оформлення спадщини "дистанційно", тобто без приїзду в Україну.

Головне питання, що першочергово виникає, чи можливо оформити спадщину в Україні, будучи в іноземній країні?

І відповідь: "Однозначно, так!". Просто потрібно розуміти і знати ряд нюансів. Виділимо три основні нюанси, про які варто поговоримо детальніше.

Перший нюанс.

Оформлення спадщини кропіткий процес, що вимагає чимало сил та часу, а також складається з декількох взаємопов'язаних етапів - прийняття спадщини та її оформлення.

Так, в силу ч. 2 ст. 1269 Цивільного кодексу України, заява про прийняття спадщини подається спадкоємцем особисто.

Тобто відповідну заяву про прийняття спадщини потрібно буде оформити виключно особисто в країні перебування, а далі вказану заяву потрібно буде передати в Україну для відкриття спадкової справи та включення вас до переліку спадкоємців.

Таким чином, в Україні вам потрібна буде обов'язково довірена особа. Бажано та, якій ви довіряєте, і яка матиме можливість зібрати для вас документи, відвідувати нотаріуса, вчиняти інші юридично значущі дії.

Цією довіреною особою також може бути і юрист. І це досить зручно, адже часто юристу простіше зібрати й отримати більшість документів, а також налагодити контакт з нотаріусом.

Другий нюанс

Обрання перевіреного нотаріуса в межах потрібного вам нотаріального округу.

Варто нагадати, що у відповідності до ст. 13-1 Закону України «Про нотаріат» нотаріус не вправі здійснювати нотаріальну діяльність за межами свого нотаріального округу.

Нотаріальний округ - територіальна одиниця, в межах якої нотаріус здійснює нотаріальну діяльність, і в межах якого знаходиться державна нотаріальна контора, в якій працює державний нотаріус, або робоче місце (контора) приватного нотаріуса.

Що я маю на увазі під "перевіреним" нотаріусом? Тут йде мова про ряд факторів.

По-перше, це має бути нотаріус у відповідному нотаріальному окрузі, у якого є доступ до Спадкового реєстру, і який має досвід у веденні спадкових питаннях. По-друге, нотаріус, з яким налагоджено у вас, чи, наприклад, вашого юриста контакт (спілкування).

Третій нюанс

Отже, процес спадкування має декілька взаємопов'язаних етапів. І лише перший етап - відкриття спадкової справи та подача заяви про прийняття спадщини прив'язаний до конкретних строків, які не можна пропускати.

Поновлення таких строків відбувається в разі їх пропуску лише в судовому порядку, і виключно за наявності поважних причин такого пропуску.

Важливо пам'ятати, що з 19 червня 2023 року всі питання, пов'язані з прийняттям спадщини вирішуються виключно в 6-місячний строк. Також нагадаємо, що з 28 лютого 2022 року на вступ у спадщину давали 10 місяців в силу положень постанови Кабінету Міністрів України №164 від 28 лютого 2022 року «Деякі питання нотаріату в умовах воєнного стану», але в червні 2023 року ми знову повернулися до строків прийняття спадщини, що діяли до війни.

Духовна Оксана, адвокат, к.ю.н.

Захистіть свою нерухомість від шахрайства та “чорних реєстраторів”. Сервіс SMS-Маяк миттєво сповістить про зміни в Реєстрі речових прав та незаконні процедури. Ставте свої об'єкти на контроль прямо зараз.

Читайте також: Приймати спадок чи ні, якщо спадкодавець залишив у спадок кредит?

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини