Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

КСУ перевіряє конституційність приписів Господарського процесуального кодексу, які визначають строки звернення до суду

Реклама

14 червня Конституційний Суд України у формі письмового провадження розглядав справу за конституційною скаргою підприємства про відповідність Конституції України пункту 2 частини другої, частини третьої статті 321 Господарського процесуального кодексу України. Про це повідомила прес-служба КСУ.

Зазначаєтьсяв, що підприємство оспорює приписи статті 321 ГПК, згідно з якими заява про перегляд судового рішення за нововиявленими або виключними обставинами може бути подана з підстав, визначених, зокрема, пунктом 2 частини третьої статті 320 Кодексу (установлення міжнародною судовою установою, юрисдикція якої визнана Україною, порушення Україною міжнародних зобов'язань під час вирішення справи судами), - не пізніше десяти років із дня набрання таким судовим рішенням законної сили (пункт 2 частини другої); зазначений строк, не може бути поновлений (частина третя).

Підприємство стверджує, що у разі застосування оспорюваних положень ГПК "особа фактично позбавлена можливості звернутися до Верховного Суду із заявою про перегляд судових рішень у її справі, якщо рішення Європейського суду з прав людини, яким встановлено порушення прав такої особи, постановлено після спливу десятирічного строку з дня набрання законної сили рішеннями національного суду у справі, адже цей строк не підлягає поновленню".

КСУ перейшов до закритої частини пленарного засідання для ухвалення рішення.

Витрачаєш багато часу на аналіз законодавства? Спробуй найзручніші інструменти legal research в LIGA360. Миттєвий пошук серед мільйонів документів. Для кожного НПА - пов'язана аналітика, законодавство та судові справи. Дізнайся більше переваг за посиланням.

Читайте також: Конституційний Суд визнав неконституційними деякі положення Кодексу адмінсудочинства

Конституційний Суд визнав неконституційним окремий припис Закону "Про повну загальну середню освіту"

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини