Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Конгрес США розгляне законопроєкт про конфіскацію суверенних активів рф

Реклама

У Сенаті США було зареєстровано законопроєкт про конфіскацію та передачу Україні як репарацій державних активів рф - насамперед Центробанку.

Ірина Мудра, заступниця Міністра юстиції України, наголосила: «… Так, поки це законопроєкт, але це вже є юридичний прецедент, який відкриває правовий та юридично обґрунтований шлях до конфіскації суверенних активів рф. Тепер чекаємо на прийняття Закону! Цей законопроєкт був внесений представниками від обох партій, а також паралельно в Нижню палату, що збільшує шанси на його прийняття».

За різними даними, США заморозили близько $39 млрд суверенних активів рф. Це найбільший після ЄС обсяг російських активів серед західних країн.

За інформацією Ірини Мудрої, зазначений законопроєкт передбачає таке:

1. Надає Президенту США повноваження конфіскувати російські суверенні активи, які були заморожені у Сполучених Штатах, та передати їх на відновлення України.

2. Забороняє переказ коштів російським організаціям, які перебувають під санкціями, доти, допоки росія не піде з України і не погодиться на компенсації за шкоду, заподіяну її неспровокованою агресією.

3. Доручає Президенту США працювати із союзниками та партнерами над створенням міжнародного компенсаційного механізму для передачі конфіскованих або заморожених суверенних активів росії для відбудови України.

4. Надає Управлінню з координації санкцій Державного департаменту додаткові ресурси для роботи з партнерами та союзниками за кордоном для конфіскації додаткових суверенних активів росії в інших країнах.

5. Гарантує, що путін, а не американські платники податків, сплатить збитки, завдані неспровокованим вторгненням росії в Україну.

Мін'юст нагадав, що ще 22 грудня 2022 року Сенат США підтримав поправку до Закону про уповноваження на національну оборону США (так званий Акт про конфіскацію активів для відновлення України). У поправці передбачено створення правового механізму конфіскації російських активів, які зараз заморожені в США.

Крім того, нещодавно Уряд США конфіскував перші кошти, що належали російському олігарху. Наступні такі конфіскації - на підході.

Раніше також Уряд Канади розпочав здійснення практичних заходів, направлених на конфіскацію вантажного літака Ан-124 «Руслан», що належить росіянам, з метою передачі його Україні.

Робота з конфіскації активів ведеться і в інших країнах, зокрема в ЄС.

«Щоденно працюємо з нашими партнерами над створенням Компенсаційної комісії та конфіскації російських активів. І результати нашої роботи наближають перемогу справедливості над тотальним злом. Відшкодування агресором збитків, завданих війною, - це принцип міжнародного права», - резюмує Ірина Мудра.

LIGA360 дозволяє перевіряти компанії у світових санкційних списках, зокрема країн ЄС та США, а також санкційних списках України (РНБОУ, АМКУ). Спробуйте інструмент для перевірки токсичних бізнес-зв'язків прямо зараз. Більше про можливості LIGA360 для контролю compliance ризиків - за посиланням.

Читайте також:

Цифровізація виконавчого провадження - per aspera ad законопроєкту № 9363

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини