Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

НААУ напрацювала зміни до законодавства, спрямовані на подолання нелегальних пасажирських перевезень

Реклама

Національна асоціація адвокатів зазначає, що сьогодні в Україні фактично відсутні дієві інструменти контролю за ринком автомобільних пасажирських перевезень. Відтак, послуги часто надають суб'єкти, що не мають ліцензії або необхідних дозвільних документів.

Аби вирішити цю проблему, у Комітеті НААУ з питань транспортного права підготували проект Закону «Про внесення змін до деяких законів України у сфері автомобільного пасажирського транспорту».

Документом запропоновано ввести ринкові правила надання послуг, встановити елементи механізму державного контролю, а також передбачити адміністративну та господарську відповідальність за порушення у цій сфері.

Зокрема, зміни до Закону «Про автомобільний транспорт» передбачають запровадження контрольної закупівлі послуг (відповідну процедуру згодом має визначити Кабмін у формі Порядку), уточнення вимог до автостанцій та зупинок таксі, в тому числі послуг, що надаються автостанціями, коригування відносин автомобільного перевізника із власниками автостанцій.

Запропоновано прямо заборонити надання власниками автостанцій будь-яких послуг автостанції особам, що не зареєстровані як суб'єкти господарювання, чи особам, у яких відсутні передбачені законом ліцензії та/чи документи дозвільного характеру на право здійснення перевезень пасажирів автомобільним транспортом.

«Явище нелегальних перевезень підживлюється співпрацею тіньових перевізників із продавцями квитків, які діють як комерційні посередники (агенти, автостанції), - вважає голова комітету НААУ Андрій Лук'яненко. - Бо правила надання агентських послуг продавцями автобусних квитків не вимагають перевірки у автомобільного перевізника наявності ліцензії, документів дозвільного характеру на регулярні перевезення. А агентські договори укладаються із усіма бажаючими перевізниками. Через це явної шкоди зазнають автомобільні перевізники, які працюють з дотриманням вимог закону».

Проект Закону разом із супровідними матеріалами направлено на опрацювання до Комітету Верховної Ради з питань транспорту та інфраструктури.

Як адвокату професійно зростати й стежити за змінами? З цифровим рішенням LIGA360: АДВОКАТ НААУ. У рішенні ви зможете переглянути навчальні продукти ВША у межах встановленого НААУ річного обсягу залікових балів, читати експертні матеріали, аналізувати законодавство й готуватися до судових засідань. Оцініть усі переваги робочого простору LIGA360: АДВОКАТ НААУ.

Читайте також:

Адвокатський запит: НААУ окреслила 7 змін у роботі, які варто очікувати

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини