Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Реформа надрокористування: затверджено перелік підземних споруд, не пов’язаних з видобуванням корисних копалин

Реклама

Уряд затвердив перелік підземних споруд, не пов'язаних з видобуванням корисних копалин.

Відповідну урядову постанову № 533 прийнято на засіданні 26 травня 2023 року.

Міндовкілля поінформувало, що це один з великого пакета документів, необхідних для якісного завершення в Україні реформи надрокористування.

Про які підземні споруди йдеться?

Згідно з чинним законодавством надра можуть надаватися у користування не лише для видобування корисних копалин, а й для будівництва відповідних підземних споруд. Використовують такі споруди для різних цілей - наприклад, для зберігання нафти чи газу, або для захоронення відходів виробництва чи запобігання підтопленню територій після закриття шахт тощо. Зазначається, що це забезпечує комплексний підхід у використанні родовищ.

Однак до цього часу в Україні не існувало вичерпного переліку таких споруд. «Тож було досить «широке поле» для маніпуляцій з боку недобросовісних підприємств та трактування норм на «власний розсуд», йдеться в повідомленні Міндовкілля.

За словами Міністра захисту довкілля та природних ресурсів Руслана Стрільця, у реформу надрокористування Уряд закладає такі поняття, як сталість розвитку та раціональне використання природних ресурсів. Серед ключових цілей - сировинна безпека і незалежність, а також інтеграція України до європейської Стратегії розвитку сфери критичної сировини до 2030 року.

У Міндовкілля нагадали, що на початку грудня 2022 року в Україні прийнято євроінтеграційний Закон № 2805-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення законодавства у сфері користування надрами». Документ спрямований на дерегуляцію та осучаснення правил роботи у секторі. Зокрема, реформа передбачає спрощення дозвільних процедур, цифровізацію галузі, гарантії прогнозованості для надрокористувачів та захист національних інтересів.

Запропонуйте своїй команді універсальний і зручний інструмент для роботи - рішення LIGA360. Придбайте його для 10 користувачів за ціною 3! На вибір - рішення для керівників, юристів, бухгалтерів та HR. Деталі акції.

Читайте також:

Обшук на підприємстві: поради юриста

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини