Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

В Україні передбачено створити систему публічного моніторингу земельних відносин

Реклама

Кабінет Міністрів затвердив Порядок здійснення публічного моніторингу земельних відносин та моніторингу ринку земель у його складі.

Відповідну постанову № 474 «Про публічний моніторинг земельних відносин» було прийнято на урядовому засіданні 12 травня 2023 року.

Документ розробили Мінагрополітики і Держгеокадастр на виконання низки законів України.

Постановою передбачається створення системи моніторингу земельних відносин, яка буде складовою частиною Державного земельного кадастру, власником якої буде держава.

За словами заступниці Міністра аграрної політики та продовольства України Людмили Шемелинець, необхідність впровадження такого моніторингу зумовлена відсутністю єдиної відкритої інформаційної бази про стан розвитку земельних відносин в Україні. Це перешкоджає прозорості земельних відносин та доступності інформації про їх стан.

«Наразі великі обсяги інформації про стан земельних відносин накопичуються різними державними органами. Доступ до цієї інформації в рамках дії Закону України «Про доступ до публічної інформації», а також обмін цією інформацією між органами державної влади на практиці пов'язаний із значними витратами часу та людських ресурсів», - зауважила заступниця Міністра.

Згідно з документом публічний моніторинг земельних відносин здійснюватиме Держгеокадастр.

Публічний моніторинг земельних відносин здійснюватиметься за участю таких суб'єктів інформаційної взаємодії:

  • Держгеокадастру;

  • Мін'юсту;

  • Держстату;

  • ДСА;

  • ДПС;

  • Держводагентства;

  • Держрибагентства;

  • Держлісагентства;

  • Мінінфраструктури;

  • відповідних адміністраторів інформаційних систем.

Доступ до результатів публічного моніторингу земельних відносин та ринку земель буде для необмеженої кількості користувачів, в тому числі шляхом щомісячного опублікування результатів моніторингу у текстовому, графічному, картографічному і табличному форматах на сайті Держгеокадастру та Єдиному веб-порталі відкритих даних без інформації з обмеженим доступом в розрізі областей, районів та територіальних громад.

Установлено, що публічний моніторинг земельних відносин здійснюватиметься шляхом:

  • передачі даних, необхідних для забезпечення публічного моніторингу земельних відносин, які містяться в інформаційних системах, до автоматизованої системи публічного моніторингу земельних відносин у порядку електронної інформаційної взаємодії та їх використання;

  • обробки інформації, отриманої в порядку електронної інформаційної взаємодії, та оприлюднення отриманих результатів;

  • обробки публічної інформації у формі відкритих даних, оприлюдненої на Єдиному державному веб-порталі відкритих даних, та оприлюднення отриманих результатів.

Постанова також визначає перелік даних, необхідних для здійснення публічного моніторингу земельних відносин.

За матеріалами Мінагрополітики

Вся актуальна база законодавства й судових рішень є у LIGA360. Знаходьте потрібний документ в один клік - побачте весь обсяг пов'язаних аналітичних матеріалів, судових прецедентів, НПА тощо. Спробуйте найзручніше рішення для legal research прямо сьогодні.

Читайте також:

Які об'єкти можливо будувати та які будівельні роботи виконувати без дозвільної документації

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини