Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Президент схвалив Комплексний стратегічний план реформування органів правопорядку

Реклама

Глава держави схвалив Комплексний стратегічний план реформування органів правопорядку як частини сектору безпеки і оборони України на 2023 - 2027 роки.

Відповідний Указ від 11 травня 2023 року № 273/2023 набере чинності з дня опублікування.

У своєму зверненні 11 травня Президент зазначив: «Сьогодні схвалив комплексний стратегічний план реформування нашої системи правопорядку - усіх правоохоронних органів та прокуратури. Це детальний документ, який розраховано на час до 27-го року.

Якщо говорити просто, ми маємо забезпечити таку систему гарантування справедливості та правопорядку для нашої країни, яка відповідатиме й нашій меті швидкого вступу України у ЄС, - додаємо нашої готовності реалізувати цю мету, і, що не менш важливо, - гарантуємо ті основи нового суспільного договору, які очевидно окреслюються зараз при захисті нашої держави.

Кожен елемент державної системи - органи правопорядку передусім - мають працювати так, щоб люди реально відчували безпеку й захищеність, щоб люди реально відчували справедливість, щоб гарантувалося на рівні інституцій, на рівні повсякденної роботи тих, по кому люди судять про державу. Довіра в державі, довіра до держави формуються з довіри до тих, хто діє від імені держави. Правоохоронці, система прокуратури - ключові в цьому. Звичайно, разом з усіма іншими, хто працює в державному апараті».

Згідно з документом стратегічними пріоритетами визначено:

1. Дієвість і ефективність органів правопорядку та прокуратури як невід'ємної складової сектору безпеки і оборони, в межах якого вони забезпечують національну безпеку України, у тому числі громадські безпеку й порядок, протидіють злочинності з урахуванням стратегічних цілей та відповідно до стандартів прав людини і основоположних свобод, у тому числі із забезпеченням гендерної рівності.

2. Послідовну кримінальну політику, пріоритетом у якій є запобігання злочинності, невідворотність відповідальності, захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, забезпечення інтересів потерпілого.

3. Оперативність кримінального провадження з дотриманням міжнародних стандартів та принципу верховенства права.

4. Систему управління, орієнтовану на результат відповідно до встановлених пріоритетів.

5. Комплексну цифрову трансформацію.

6. Відкритість, прозорість, підзвітність і незалежність.

Зазначається, що Комплексний стратегічний план застосовується, зокрема, до органів прокуратури, Міністерства внутрішніх справ, Національної поліції, Державної прикордонної служби, Державного бюро розслідувань, Бюро економічної безпеки, Служби безпеки та Державної митної служби.

Детальний перелік завдань, заходів, якісних і кількісних показників, очікуваних результатів подальшого реформування органів правопорядку та прокуратури відображатиметься в плані заходів, затвердженому на виконання Комплексного стратегічного плану, що підлягає періодичній актуалізації.

Вся актуальна база законодавства й судових рішень є у LIGA360. Знаходьте потрібний документ в один клік - побачте весь обсяг пов'язаних аналітичних матеріалів, судових прецедентів, НПА тощо. Спробуйте найзручніше рішення для legal research прямо сьогодні.

Читайте також:

Протидія рейдерству: що встановлено новим Законом

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини