Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Кабмін ухвалив зміни щодо нотаріату та держреєстрації під час війни

Реклама

На урядовому засіданні 9 травня прийнято постанову «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо нотаріату, державної реєстрації та функціонування державних електронних інформаційних ресурсів в умовах воєнного стану», розробленої з ініціативи Міністерства юстиції. Про це повідомив Урядовий портал.

Перший заступник Міністра юстиції Євгеній Горовець зазначив: «Розроблення постанови зумовлене необхідністю задоволення потреб людей у адміністративних послугах на територіях, де держава може забезпечити їх безпечне надання у зв'язку з невисокою інтенсивністю ведення бойових дій. Це створить об'єктивну можливість функціонування державних електронних ресурсів та безпосередній доступ мешканців таких територій до адміністративних послуг та покращить якість їх життя».

Постанова також скасовує низку обмежень у сферах державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та бізнесу.

У сфері нотаріату ухвалені зміни передбачають:

  • регламентацію таких питань як перевірка дійсності довіреності, оформленої без використання спеціальних бланків нотаріальних документів;

  • скасування низки обмежень на вчинення окремих нотаріальних дій, зокрема деяких видів правочинів;

  • виключення норми щодо зупинення перебігу строку для прийняття спадщини або відмови від її прийняття на час дії воєнного стану.

Зазначається, що зміни до Порядку здійснення Міністерством юстиції контролю за діяльністю у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень і державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань окреслюють коло осіб щодо яких застосовується тестування як форма контролю у сферах державної реєстрації, визначають процедурні питання його проведення, у тому числі у разі сигналу повітряної тривоги.

Договірна робота з CONTRACTUM у LIGA360 стає ще зручнішою. Відтепер користувачі можуть створювати власні шаблони договорів, або максимально адаптувати готові шаблони до власних потреб. Дізнайся більше за посиланням.

Читайте також:

Мін'юст роз'яснив особливості нотаріального посвідчення довіреностей на білому аркуші паперу

Строк прийняття спадщини в умовах воєнного стану: практика ВС щодо 10-місячного строку прийняття

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини