Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Кабмін затвердив Примірне положення про Комісію з розгляду скарг для реалізації Закону про адміпроцедуру

Реклама

28 квітня 2023 року Кабмін ухвалив постанову № 420 «Про затвердження Примірного положення про Комісію з розгляду скарг», підготовлену Міністерством юстиції на виконання Закону «Про адміністративну процедуру».

Документ розроблено з метою врегулювання діяльності Комісії з розгляду скарг щодо прийнятого адміністративним органом акта, процедурних рішень, дій чи бездіяльності адміністративного органу.

Постанова № 420 набирає чинності одночасно із Законом "Про адміністративну процедуру" (15 грудня 2023 року), крім пункту 5 Примірного положення про комісію з розгляду скарг, який набирає чинності з 1 лютого 2024 року.

Мін'юст нагадав, що 17 лютого 2022 року Верховна Рада ухвалила Закон «Про адміністративну процедуру», яким впроваджено новели щодо законодавчої регламентації процедур діяльності органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, їх посадових осіб з метою захисту прав та інтересів фізичних та юридичних осіб у цих відносинах. Так, статтею 79 Закону встановлено, що суб'єкт розгляду скарги може утворити комісію з розгляду скарг.

«Питання формування та організації діяльності комісій з розгляду скарг визначаються адміністративними органами, що утворюють такі комісії, з урахуванням примірного положення про комісію з розгляду скарг, затвердженого Кабінетом Міністрів України. В цьому і полягала необхідність затвердження відповідного Примірного положення», - пояснив заступник Міністра юстиції України Олександр Банчук.

Прийнятою постановою визначено порядок створення адміністративним органом Комiсiї з розгляду скарг щодо прийнятого адміністративного акта, процедурних рішень, дій чи бездіяльності адміністративного органу.

Крім того, встановлено організаційні засади діяльності Комісії, якими визначено її склад, права та обов'язки, а також врегульовуються питання, пов'язані з процедурними засадами діяльності вказаної Комісії.

Так, зокрема, до складу комісії, крім посадових осіб адміністративного органу, можуть входити представники інститутів громадянського суспільства (за їх згодою) у кількості, що не перевищує третини її загального складу.

Основними завданнями комісії є:

1) розгляд скарги по суті;

2) перегляд адміністративної справи у повному обсязі, за результатами розгляду якої прийнято адміністративний акт, вчинено процедурну дію та/або прийнято процедурне рішення чи допущено бездіяльність, із забезпеченням перевірки обставин справи, повторним дослідженням доказів та інших матеріалів справи;

3) ухвалення рішення за результатами розгляду скарги, яке оформлюється висновком, подання його відповідному адміністративному органу.

Висновок комісії має рекомендаційний характер, але є обов'язковим для розгляду керівником (іншою уповноваженою посадовою особою) відповідного адміністративного органу.

Брак інформації є ризикованим для бізнесу. Щоб уникнути цього, скористайтеся Business Help від LIGA360. Надайте вашим співробітникам - керівникам, юристам, бухгалтерам, HR - усю потрібну інформацію для ухвалення рішень. Тільки зараз на акційних умовах.

Читайте також:

Рада попередньо підтримала зміни до Кодексу законів про працю щодо правонаступництва у трудових відносинах

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини