Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

21 квітня набрали чинності зміни до Порядку допуску осіб до складання кваліфікаційного іспиту у Вищій кваліфікаційній комісії нотаріату

Реклама

21 квітня набрав чинності наказ Міністерства юстиції від 14 квітня 2023 року № 1356/5, яким внесено зміни до Порядку допуску осіб до складання кваліфікаційного іспиту та проведення кваліфікаційного іспиту Вищою кваліфікаційною комісією нотаріату.

Зокрема, документом установлено, що особа, яка має намір складати кваліфікаційний іспит, не пізніше ніж за двадцять календарних днів до дня проведення кваліфікаційного іспиту особисто подає до відповідного територіального органу Міністерства юстиції за зареєстрованим або задекларованим місцем свого проживання (місцем взяття на облік внутрішньо переміщеної особи) заяву на ім'я начальника територіального органу Мін'юсту про внесення до Комісії подання про її допуск до складання кваліфікаційного іспиту. Заява підлягає реєстрації в установленому порядку.

У період дії воєнного або надзвичайного стану особа, яка має намір складати кваліфікаційний іспит, подає заяву до будь-якого територіального органу Мін'юсту незалежно від зареєстрованого або задекларованого місця свого проживання (місця взяття на облік внутрішньо переміщеної особи).

До заяви додаються такі документи:

  • письмова згода на обробку персональних даних;

    • оригінал та копії першої, другої сторінок паспорта громадянина України у формі книжечки або оригінал та копії з обох сторін паспорта громадянина України з безконтактним електронним носієм у формі ID-картки;

      • оригінал та копія документа, який у встановленому законом порядку підтверджує зареєстроване або задеклароване місце проживання (місце взяття на облік внутрішньо переміщеної особи);

        • оригінал та копія документа про вищу юридичну освіту не нижче магістра/спеціаліста (з додатками).

          У разі здобуття вищої юридичної освіти на основі ступеня бакалавр чи магістр/спеціаліст, здобутих за іншою спеціальністю, подається також оригінал та копія документа про здобуття такої спеціальності;

            • витяг (скорочений) з інформаційно-аналітичної системи "Облік відомостей про притягнення особи до кримінальної відповідальності та наявності судимості", власником якої є держава в особі Міністерства внутрішніх справ, сформований не раніше ніж за 30 календарних днів до дня подання заяви;

              • оригінал та копія трудової книжки, якщо особа на час подання документів не працює;

                • копія трудової книжки, засвідчена за місцем роботи, якщо особа на час подання документів працює;

                  • відомості про трудову діяльність з реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування;

                      Особа, яка пройшла стажування в державній нотаріальній конторі або у приватного нотаріуса, додає до заяви документи, передбачені цим пунктом, а також оригінал та копію висновку про проходження стажування в державній нотаріальній конторі або у приватного нотаріуса.

                      У разі зміни прізвища та (або) власного імені, та (або) по батькові особи до заяви додаються документи, що підтверджують такі зміни.

                      Особа, що складає кваліфікаційний іспит для підтвердження кваліфікації, додає до заяви:

                      • письмову згоду на обробку персональних даних;

                        • оригінал та копії першої, другої сторінок паспорта громадянина України у формі книжечки або оригінал та копії з обох сторін паспорта громадянина України з безконтактним електронним носієм у формі ID-картки;

                          • оригінал та копію документа, який у встановленому законом порядку підтверджує зареєстроване або задеклароване місце проживання (місце взяття на облік внутрішньо переміщеної особи);

                            • витяг (скорочений) з інформаційно-аналітичної системи "Облік відомостей про притягнення особи до кримінальної відповідальності та наявності судимості", власником якої є держава в особі Міністерства внутрішніх справ, сформований не раніше ніж за 30 календарних днів до дня подання заяви;

                              • оригінал та копію документа, що підтверджує рівень володіння державною мовою відповідно до статті 10 Закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної";

                                • оригінал та копію свідоцтва про право на заняття нотаріальною діяльністю.

                                У разі зміни прізвища та (або) власного імені, та (або) по батькові особи до заяви додаються документи, що підтверджують такі зміни.

                                Копії документів, передбачених у Порядку і зазначених вище, засвідчуються нотаріально або відповідальною особою територіального органу Міністерства юстиції.

                                Оригінали документів, що додаються до заяви, крім письмової згоди на обробку персональних даних, витягу (скороченого) з інформаційно-аналітичної системи "Облік відомостей про притягнення особи до кримінальної відповідальності та наявності судимості", власником якої є держава в особі Міністерства внутрішніх справ, відомостей про трудову діяльність з реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування, повертаються особі, яка їх подала.

                                Також установлено, що у період дії воєнного або надзвичайного стану кваліфікаційний іспит може бути розпочатий не раніше 08:00 та повинен бути закінчений не пізніше 22:00.

                                Перед початком іспиту секретар Комісії роз'яснює особливості проведення іспиту в разі надходження сигналу (повідомлення) оповіщення про загрозу виникнення або виникнення надзвичайних ситуацій та надходження сигналу (повідомлення) про завершення або відбій тривоги.

                                У разі надходження сигналу тривоги під час проведення електронного анонімного тестування, електронне анонімне тестування зупиняється, у засіданні Комісії оголошується перерва до надходження сигналу відбою тривоги.

                                Після надходження сигналу відбою тривоги електронне анонімне тестування відновлюється та відповідний невиконаний етап, який було зупинено, розпочинається спочатку. Розподіл тестових завдань для проходження відповідного етапу здійснюється системою шляхом випадкового вибору із загального переліку тестових питань та завдань.

                                Якщо після надходження сигналу відбою тривоги час, відведений для виконання відповідного етапу, закінчується після 22:00, проведення електронного анонімного тестування зупиняється та переноситься на іншу дату.

                                У разі зупинення електронного анонімного тестування результати виконання кожного виконаного етапу електронного анонімного тестування зберігаються в системі.

                                Про дату та час проведення перенесеного електронного анонімного тестування особи, допущені до його складання, повідомляються в установленому порядку. Електронне анонімне тестування розпочинається з невиконаного етапу, який було зупинено.

                                Електронне анонімне тестування, яке проводиться в захисній споруді цивільного захисту (укритті, сховищі тощо), у разі надходження сигналу тривоги не зупиняється.

                                Майбутнє юридичного ринку вже тут! Спробуйте перше рішення для українських юристів LIGA360, яке поєднало весь обсяг судової практики та законодавства, та аналізує їх за технологіями великих даних. Ухвалюйте максимально інформовані правові рішення з LIGA360.

                                Читайте також:

                                З 23 квітня діятимуть зміни до Порядку надання державними нотаріусами додаткових послуг правового характеру

                                Залиште коментар
                                Увійдіть щоб залишити коментар
                                Увійти

                                Схожі новини