Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Податківці розповіли про новації для власника електронного гаманця у світлі Закону № 2888-ІХ

Реклама

З 1 квітня 2023 року набрав чинності Закон № 2888-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо платіжних послуг)» (далі - Закон № 2888), яким, зокрема, внесено зміни до статті 69 Податкового кодексу (далі - Кодекс).

Фахівці Головного управління ДПС у Сумській області звертають увагу, що згідно з підпунктом 69.2 ПКУ небанківські надавачі платіжних послуг, емітенти електронних грошей зобов'язані надсилати до контролюючих органів повідомлення про відкриття або закриття рахунку / електронного гаманця платника податків (далі - повідомлення).

Для приведення у відповідність окремих положень Порядку подання повідомлень про відкриття/закриття рахунків платників податків у банках та інших фінансових установах до контролюючих органів, затвердженого наказом Міністерства фінансів від 18.08.2015 № 721, зареєстрованого в Міністерстві юстиції 04.09.2015 за № 1058/57503 (далі - Порядок), до положень Закону № 2888 ДПС розробила та направила до Мінфіну проєкт наказу Міністерства фінансів «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 18 серпня 2015 року № 721».

До прийняття цього проєкту наказу суб'єкти господарювання, визначені пунктом 69.1 статті 69 Кодексу, для виконання вимог пункту 69.2 статті 69 Кодексу повинні керуватись чинним Порядком. Зокрема, небанківські надавачі платіжних послуг можуть подавати повідомлення про відкриття/закриття рахунків у електронній або паперовій формі за формами, встановленими додатками 1 чи 2 Порядку, а емітенти електронних грошей до завершення технічної реалізації запровадження форми електронних повідомлень про відкриття/закриття електронних гаманців, подавати повідомлення в паперовій формі згідно з формою, встановленою додатком 2 до Порядку.

Додатково податківці інформують, що згідно з п. 69.17 підрозділу 10 «Інші перехідні положення» розділу ХХ «Перехідні положення» щодо всіх рахунків / електронних гаманців, відкритих/закритих у період дії воєнного, надзвичайного стану на території України платники податків, визначені п. 69.1 ст. 69 Кодексу, зокрема, небанківські надавачі платіжних послуг / емітенти електронних грошей зобов'язані направити (у тому числі повторно) до контролюючих органів повідомлення про відкриття/закриття рахунків / електронних гаманців для отримання від контролюючих органів повідомлення про взяття рахунків / електронних гаманців на облік не пізніше одного місяця з дати припинення або скасування цих станів.

Якщо після припинення зазначених станів у небанківського надавача платіжних послуг / емітента електронних грошей відсутні підтвердження взяття рахунку / електронного гаманця на облік у контролюючому органі, вважається, що здійснення видаткових операцій за рахунком / електронним гаманцем платника податків розпочато до отримання повідомлення відповідного контролюючого органу про взяття рахунку / електронного гаманця на облік.

Будьте готовими до перевірок контролюючих органів у 2023 році! Модуль "Мистецтво оборони" у LIGA360 надасть відповіді, як захистити бізнес правовим шляхом. Замовте прямо сьогодні.

Читайте також:

Умови для переходу української платіжної інфраструктури на міжнародний стандарт ISO 20022: що необхідно знати

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини