Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Депортація цивільного населення з окупованого Криму: суд в Україні виніс перший вирок

Реклама

Столичний суд виніс вирок «голові Армянського міського суду», яка після анексії півострова перейшла на бік окупантів. Фігурантка кримінальної справи приймала незаконні рішення щодо видворення з півострова кримчан, які висловлювали проукраїнську позицію. Наразі суд заочно засудив її до 10 років позбавлення волі.

Національна поліція України зазначила, що це перший в Україні вирок за депортацію цивільного населення з окупованого півострова.

Під час розслідування встановлено, що засуджена після окупації півострова перейшла на службу до незаконно створених судових органів і добровільно обійняла посаду «голови Армянського міського суду Республіки Крим».

«Суддя» достовірно знала, що з 2014 року жителі Криму мають статус осіб, які перебувають під захистом міжнародного гуманітарного права. Всупереч цьому вона ухвалила рішення про незаконне видворення громадян України з території тимчасово окупованого півострова, що надалі було реалізоване. Відтак було депортовано кримчан, які висловлювали проукраїнську позицію.

Незаконне рішення було мотивоване нібито відсутністю дозвільних документів і недотриманням «правил перебування на території російської федерації». Однак жодні додаткові дозволи окупаційної адміністрації рф в Криму для проживання громадян України на тимчасово окупованій території півострова за національним законодавством не передбачені.

Слідчі слідчого управління ГУНП в АР Крим та м. Севастополі зібрали неспростовні докази вини так званої «судді Армянського міського суду Республіки Крим» та обвинувальний акт щодо злочинної діяльності фігурантки скерували до Дарницького районного суду м. Києва.

Оперативне супроводження у кримінальному провадженні здійснювали співробітники ГУ СБУ в АР Крим та м. Севастополя. Процесуальне керівництво - прокуратури АР Крим та м. Севастополя.

Наразі Дарницький районний суд м. Києва визнав фігурантку винною у порушенні законів та звичаїв війни (ст. 438 Кримінального кодексу) та заочно засудив її до 10 років позбавлення волі.

Крім того, на розгляді в суді перебуває ще три скеровані поліцією обвинувальні акти щодо вчинення аналогічних злочинів.

Майбутнє юридичного ринку вже тут! Спробуйте перше рішення для українських юристів LIGA360, яке поєднало весь обсяг судової практики та законодавства - та аналізує їх за технологіями великих даних. Ухвалюйте максимально інформовані правові рішення з LIGA360.

Читайте також:

Верховний Суд розглянув спір про видачу державі-агресору добровольця - захисника України

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини