Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Право військовослужбовця на відпустку під час воєнного стану за сімейними обставинами

Реклама

Чи  може військовослужбовець в умовах воєнного стану за наявності поважної причини піти у відпустку за сімейними обставинами? Роз'яснює головна юристка відділу забезпечення роботи контактного центру Регіонального центру з надання БВПД у Чернівецькій області Іванна Желізна.

Це питання регулює Закон України “Про внесення зміни до пункту 18 статті 10-1 Закону України “Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей” щодо надання військовослужбовцям відпусток під час дії воєнного стану”.

В особливий період під час дії воєнного стану військовослужбовцям можуть надаватися частина щорічної основної відпустки, а також відпустка за сімейними обставинами та з інших поважних причин із збереженням грошового забезпечення.

Кожна із зазначених відпусток може бути надана тривалістю не більш як 10 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду в межах України до місця проведення відпустки та назад, але не більше двох діб в один кінець.

Частина щорічної основної відпустки може бути надана один раз протягом календарного року за умови одночасної відсутності не більше 30 відсотків загальної чисельності військовослужбовців певної категорії відповідного підрозділу.

Іванна Желізна вказала, що є такий порядок оформлення відпустки за сімейними обставинами:

1. Військовослужбовець повинен подати рапорт безпосередньо командиру підрозділу з документами, що підтверджують відповідну сімейну обставину.

2. Командир підрозділу передає рапорт до штабу військової частини для подання на розгляд командиру військової частини.

3. Командир військової частини приймає рішення щодо надання відпустки.

"Рекомендовано подавати рапорт у двох екземплярах: на одному з екземплярів мають бути дата і підпис, які будуть підтверджувати факт звернення з рапортом або вихідний номер. У випадку, якщо рапорт не приймають - можна звернутися по ієрархії до вищого по званню керівництва та залишати скаргу на гарячій лінії Генерального штабу 0 800 500 410", - йдеться в роз'ясненні.

Хочеш побачити українське законодавство станом на певну дату? Спробуй функціонал Time Maschine у LIGA360. Дізнайся більше інструментів для правового аналізу за посиланням.

Читайте також: Які пільги передбачено для учасників бойових дій та членів їх сімей?

Надання статусу УБД громадянам, які виступили на захист держави в перший місяць широкомасштабної війни: Закон набув чинності

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини