Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Вироки у сфері економічних злочинів: найпоширеніші кримінальні правопорушення, вчинені службовими особами

Реклама

«…Великі нації ніколи не бідніють через марнотратства і нерозсудливості приватних осіб, але вони нерідко бідніють в результаті марнотратства і нерозсудливості державної влади», - якось сказав Адам Сміт, і дуже влучно, адже злочини, які вчиняються «проти» нашої економіки все частіше почали з'являтися в Єдиному держаному реєстрі судових рішень.

Тож, які кримінальні правопорушення, пов'язані з економікою, вчиняються найчастіше?

1. Оформлення документів щодо суборенди (оренди) земельної ділянки, загальною площею 2 га із земель водного фонду, які перебувають у запасі на території міської ради:

За вчинення кримінального правопорушення службовою особою, передбаченого ч. 4 ст. 368 КК України, Вищий антикорупційний суд, визнав винуватою дану службову особу та призначив покарання у виді позбавлення волі на строком на 8 років з позбавленням права обіймати посади державної служби в органах державної влади та інших державних органах строком три роки, з конфіскацією всього майна.

Так, за одержання коштів в сумі 2000 доларів США, як неправомірної вигоди за погодження проектів правовстановлюючих документів (договору суборенди (оренди), суд призначив відповідне покарання та зазначив:

«..загалом корупція серед державних службовців є однією з головних загроз суспільству та функціонуванню демократичної держави…».

Вирок Вищого антикорупційного суду від 17.10.2022 у справі № 502/1960/17.

За кваліфікацією ст. 368 КК України, Єдиний державний реєстр судових рішень, тільки за 2023 рік, налічує 16 вироків.

2. Пропозиція надання неправомірної вигоди та надання такої вигоди службовій особі, яка займає особливо відповідальне становище.

Вищевказані діяння, кваліфіковані судом за ч. 4 ст. 369 КК України. Вищим антикорупційним судом призначено покарання у виді позбавлення волі на строк п'ять років, з конфіскацією всього майна.

Незважаючи на вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 369 КК України, суд дійшов висновку, що обвинуваченому слід призначити покарання у виді позбавлення волі з конфіскацією усього майна окрім житла, оскільки на утриманні в останнього перебувають малолітні діти та вказав:

«…призначене покарання буде необхідним і достатнім для виправлення обвинуваченого та попередження нових злочинів…».

Вирок Вищого антикорупційного суду від 01.06.2022 у справі № 991/722/21.

За ст. 369 КК України понад 30 вироків в ЄДРСР.

3. Заволодіння коштами шляхом обману у спосіб підбурювання його та пов'язаних із ним осіб до надання неправомірної вигоди різним службовим особам.

За вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 369, а ч. 4ст. 190 Кримінального кодексу України, обвинуваченому шляхом часткового складання призначених покарань, призначено остаточне покарання у виді позбавлення волі на строк 10 років з конфіскацією всього майна.

Обвинуваченого було призначено на посаду заступника міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України. Згодом в останнього виник умисел на заволодіння коштами шляхом обману у спосіб підбурювання його та пов'язаних із ним осіб до надання неправомірної вигоди різним службовим особам.

На такі діяння, ВАКС описує:

«…На цій відповідальній посаді обвинувачений мав реалізовувати головні цілі міністерства, зокрема щодо: підтримки громадян, які постраждали від збройної агресії Російської Федерації; економічного розвитку територій, прилеглих до тимчасово окупованих територій України; відновлення справедливості..».

Також суд назначив, що такі дії підривали авторитет вищих органів державної влади - Кабінету Міністрів України, ГПУ, Верховного Суду.

Вирок вищого антикорупційного суду від 23.02.2022 у справі № 991/4110/20.

За ст. ст. 190, 191 КК України ЄДРСР налічує понад 5 вироків (за початок 2023 року).

Висновки:

З аналізу реєстру судових рішень, можна зробити висновок про те, що суди почали ухвалювати все частіше та «якомога санкційніші» вироки, у сфері кримінальних правопорушень вчинених службовими особами такі санкції можуть впливати тільки позитивно та запобігати вчиненню новим кримінальним правопорушенням.

Це підтверджується наявністю в ЄДРСР, тільки за початок 2023 року, 16 вироків за прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою, понад 30 вироків за надання пропозиції, обіцянки або надання неправомірної вигоди службовій особі, та близько 5-ти вироків за привласнення, розтрату майна та/або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем.

Старший юрист АО «Uniminds»

Марія Бутіна

А ви впевнені у зв'язках бізнес-партнерів? Перевірити наявність російського і білоруського сліду компаній допоможе CONTR AGENT у LIGA360. Замов сьогодні на вигідних умовах.

Де шукати судові рішення щодо юридичних та фізичних осіб? Як швидко переглянути інформацію про всі компанії, які згадуються у судовому рішенні? LIGA360 надає найбільшу базу справ для юристів та адвокатів. Замовляй прямо зараз.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини