Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Участь адвокатів у кримінальних провадженнях за відсутності підозрюваного, обвинуваченого: Рада адвокатів надала роз'яснення

Реклама

Рада адвокатів затвердила роз'яснення щодо участі адвокатів у кримінальних провадженнях за відсутності підозрюваного, обвинуваченого.

Відповідне рішення № 183 прийнято на засіданні 27 грудня 2022 року.

РАУ наголосила, що участь захисника в кримінальному провадженні, що здійснюється за відсутності підозрюваного (обвинуваченого), відповідає не тільки приписам кримінального процесуального законодавства, а й міжнародним стандартам забезпечення справедливості судового розгляду.

Рада адвокатів України роз'яснила, що:

1. Надання професійної правової допомоги та реалізації права на захист від кримінального обвинувачення є конституційним професійним обов'язком адвоката. У випадку отримання доручення центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги або укладення договору на здійснення захисту у провадженнях "in absentia", тобто за відсутності підозрюваного, обвинуваченого, адвокат зобов'язаний виходити із необхідності забезпечити клієнту права на захист, а також з пріоритетності інтересів такого підзахисного. Неможливість виконання при цьому інших правил адвокатської етики (наприклад, інформування адвокатом клієнта щодо ведення дорученої йому справи) не зумовлює обов'язкової неможливості здійснювати захист особи від кримінального обвинувачення за її відсутності. Можливість надання правової (правничої) допомоги адвокат визначає виходячи з конкретних обставин справи та інтересів клієнта у ній.

2. Адвокат, діючи як захисник відсутньої особи, самостійно визначає свою правову позицію у справі. Ця правова позиція включає в себе форму участі (неучасті) в засіданні, заявлення (незаявлення) клопотань, надання (ненадання) доказів суду, позицію по суті справи чи клопотання, позицію щодо оскарження судових рішень тощо.

3. Адвокат, незалежно від статусу запитувача, має право відмовити у наданні інформації щодо конфіденційного побачення (спілкування) з клієнтом, а також будь-яких інших елементів свого спілкування (неспілкування) з клієнтом, крім випадків, коли згоду на таке розголошення адвокатської таємниці письмово надав клієнт і це відповідає його інтересам.

4. Будь-які заклики, схиляння тощо до відмови від виконання доручення, до необхідності проведення чи непроведення спілкування з клієнтом, до необхідності реалізації чи нереалізації конкретних процесуальних дій у провадженнях "in absentia" є втручанням в правову позицію адвоката та порушенням гарантій його діяльності. Про такі випадки адвокатам рекомендовано повідомляти Національну асоціацію адвокатів України, Раду адвокатів України або регіональну раду адвокатів за місцем вчинення порушення.

Секрет успіху адвоката НААУ - у рішенні LIGA360. Аналіз судових рішень й законодавства, моніторинги й правові сервіси, доступ до кабінету НААУ та Електронного суду. Замов сьогодні та виконуй робочі завдання ефективніше.

Читайте також:

Адвокатський запит: як не допустити помилки при оформленні

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини