Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

26 січня набрав чинності Порядок оформлення довідок про перебування осіб у місцях несвободи внаслідок збройної агресії проти України

Реклама

26 cічня набрала чинності урядова постанова від 20 січня 2023 року № 55 «Про затвердження Порядку оформлення довідок про перебування осіб у місцях несвободи внаслідок збройної агресії проти України або інтернування в нейтральних державах».

Раніше Мінреінтеграції повідомляло, що документом затверджено зразки таких довідок для громадян України й іноземців, осіб без громадянства, які проходили в установленому законодавством України порядку військову службу.

Вказана довідка входить у перелік обов'язкових документів (щодо військовослужбовців) для звернення до Комісії з питань встановлення факту позбавлення особи особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України. Ця комісія працює при Мінреінтеграції.

Для отримання зазначених довідок необхідно звернутися із заявою в довільній формі до Міністерства оборони, правоохоронного органу, командира підрозділу Збройних Сил, іншого законного військового формування чи органу, що належить до сил безпеки й оборони України.

Згідно з документом заява може бути подана в електронній або в паперовій формі.

У заяві обов'язково зазначаються військове (спеціальне) звання (у разі наявності) особи, його прізвище, ім'я, по батькові (у разі наявності), спосіб комунікації (поштова адреса та/або адреса електронної пошти, номер телефону), військове формування чи правоохоронний або інший державний орган (із зазначенням структурного підрозділу, якщо така інформація відома особі), у штаті (штатному розписі) якого перебувала особа на момент позбавлення особистої свободи, період перебування в місцях несвободи внаслідок збройної агресії проти України або інтернування у нейтральних державах. У разі відсутності у заяві зазначених відомостей особі, яка подала таку заяву, довідка не оформляється, про що їй повідомляється письмово.

До заяви додається копія документа, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України, або документа, що посвідчує особу та підтверджує її спеціальний статус, єДокумента або довідка про подання документів для оформлення паспорта громадянина України, видана центром надання адміністративних послуг, державним підприємством, що належить до сфери управління ДМС, і його відокремленим підрозділом, територіальним органом або територіальним підрозділом ДМС за формою згідно з додатком 3 до Порядку оформлення і видачі довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, затвердженого урядовою постановою від 1 жовтня 2014 року № 509 "Про облік внутрішньо переміщених осіб", для осіб, яких ідентифіковано за відомостями Єдиного державного демографічного реєстру або відомчої інформаційної системи ДМС.

Довідка оформляється протягом 30 календарних днів з дня надходження відповідної заяви.

Підставою для оформлення довідки зазначається заява особи з датою і номером реєстрації, а також документ (відповідне повідомлення, офіційна інформація, списки осіб тощо) з його реєстраційними даними, який підтверджує факт перебування особи в місцях несвободи внаслідок збройної агресії проти України або інтернування в нейтральних державах.

Хочеш побачити українське законодавство станом на певну дату? Спробуй функціонал Time Machine у LIGA360. Дізнайся більше інструментів для правового аналізу за посиланням.

Читайте також:

Як отримати статус учасника бойових дій, які брали безпосередню участь у бойових діях у зв'язку з агресією рф проти України?

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини