Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Конституційний Суд України урізав повноваження ВСУ

16 березня 2010, 13:30
1312
0
Реклама

Конституційний Суд України оприлюднив рішення, що обмежує повноваження ВСУ в питанні перегляду в касаційному порядку і за винятковими обставинами рішення господарських і адміністративних судів.

Як відмічає КСУ у своєму рішенні: "Визначення в частині другої статті 125 Конституцій України Верховного суду як найвищого судового органу в системі судів загальної юрисдикції означає, що конституційний статус Верховного суду не передбачає наділ його законодавцем повноваженнями суду касаційної інстанції відносно рішень вищих спеціалізованих судів, які реалізують повноваження касаційної інстанції". Таким чином з цього виходить, що Верховний суд України не має права переглядати після Вищого господарського і Вищого адміністративного судів України у касаційному порядку і за винятковими обставинами рішення господарських і адміністративних судів.

Як вже повідомлялося, з уявленням про офіційне тлумачення термінів "найвищий судовий орган" і "найвищий судовий орган", які містяться в статті 125 Конституцій, і терміну "конституційне оскарження", що міститься в статті 129 Основного закону, в КСУ звернулися 46 народних депутатів. Народні депутати просили також роз'яснити, чи означає, що конституційний статус Верховного суду як найвищого судового органу в системі судів загальної юрисдикції наділяє його конституційним повноваженням здійснювати наступний після Вищого господарського і Вищий адміністративний судів України касаційний перегляд і перегляд за винятковими обставинами рішень господарських і адміністративних судів.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини