Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи потрібно нотаріально посвідчувати договір найму житла: роз'яснення Мін'юсту

22 листопада 2022, 10:00
3858
0
Реклама

Оренда житлових приміщень в Україні завжди користувалася попитом, і нині, у час війни, внутрішньо переміщені особи вимушені винаймати помешкання там, де безпечніше.

Під час оформлення договору найму житла у сторін нерідко виникає питання, чи потрібне нотаріальне посвідчення такого правочину?

Фахівці Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Львів) роз'яснили, що найм (оренда) житла регулюється главою 59 Цивільного кодексу України.

За договором найму (оренди) житла одна сторона - власник житла (наймодавець) передає або зобов'язується передати другій стороні (наймачеві) житло для проживання у ньому на певний строк за плату.

Згідно з ч. 1 статті 811 Цивільного кодексу договір оренди житла укладається у письмовій формі. Водночас, як зазначено у ч. 4 статті 209 цього Кодексу, правочин на вимогу однієї із сторін може бути завірений нотаріально.

Договір найму житла укладається на термін, встановлений договором. Якщо у договорі термін не вказаний, вважається, що він укладений на п'ять років.

У договорі найму житла мають бути прописані істотні умови, необхідні для такого роду договорів: предмет договору (будинок або квартира із зазначенням конкретної адреси), термін дії договору і оплата. Звичайно, бажано передбачити й інші умови, наприклад, вказати права та обов'язки сторін, порядок розірвання договору. В іншому випадку до неврегульованих сторонами нюансів договору будуть застосовуватися загальні положення Цивільного кодексу України.

У деяких випадках нотаріальне посвідчення договорів є обов'язковим, це стосується договору оренди житла з викупом (ч. 2 статті 811 ЦК України). Така угода передбачає, що одна сторона - підприємство-орендодавець передає другій стороні - фізичній особі (особі-орендарю) житло за плату на довготривалий (до 30 років) строк, після закінчення якого або достроково, за умови повної сплати орендних платежів, житло переходить у власність орендаря.

Фахівці Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Львів) звернули увагу, що плата, отримана в результаті здачі житла в оренду, є доходом фізичної особи і підлягає оподаткуванню. Згідно зі статтею 170 Податкового кодексу у разі вчинення нотаріальної дії щодо посвідчення договору оренди об'єктів нерухомості нотаріус зобов'язаний надіслати інформацію про такий договір контролюючому органу за податковою адресою платника податку - орендодавця.

Працюйте на перемогу всією командою! Придбайте 3 рішення LIGA360 за 3000 грн/міс., або 5 - за 5000 грн/міс. На вибір доступні тарифи для керівників, юристів, бухгалтерів чи HR. Встигніть до 23 листопада.

Читайте також:

Які особливості спадкування під час воєнного стану?

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини