Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Спростити стягнення боргів в інвалюті може допомогти Мінюст

13 березня 2010, 13:33
603
0
Реклама

Асоціація "Український Кредитно-банківський Союз" звернулася у Мінюст з проханням вжити необхідні заходи для усунення неузгодженостей в системі примусового виконання судових рішень.

Причиною послужили "численні відмови органів державної виконавчої служби у виконанні виконавчих документів в іноземній валюті". Основний мотив таких відмов - відсутність у структурних підрозділів ГИС рахунків в іноземній валюті, що не відповідає інтересам банків, оскільки зменшує суму боргу за рахунок валютних коливань (коли працівники ГИС перекладають на рахунок стягувача суму в національній валюті по курсу НБУ на дату відкриття старанного виробництва або на дату видачі старанного документу). А це, стверджують учасники Асоціації, є прямим порушенням ст. 51 Закону "Про старанне виробництво".

Всупереч практиці, що склалася, згідно якої сума боргувираженого в інвалюті, конвертується в гривнуаналіз законодавства дає підстави вважати, що стягнення боргу безпосередньо в іноземній валюті теж можливе. Підтверджує цю можливість і постанова правління НБУ від 28.07.2008 №216. Встановлено, що при зверненні стягнення, коли борг виражений в іноземній валюті, держвиконавець повинен вказувати в платіжній вимозі номер валютного рахунку органу ГИС. Але проблема в тому, що у ГИС немає валютних рахунків і, виходячи з цього, неможливо реалізувати передбачену законодавством норму. Усунути таке непорозуміння просять Міністерство юстиції, яке зможе ініціювати внесення необхідних змін до законодавства.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини