Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Спростити стягнення боргів в інвалюті може допомогти Мінюст

13 березня 2010, 13:33
603
0
Реклама

Асоціація "Український Кредитно-банківський Союз" звернулася у Мінюст з проханням вжити необхідні заходи для усунення неузгодженостей в системі примусового виконання судових рішень.

Причиною послужили "численні відмови органів державної виконавчої служби у виконанні виконавчих документів в іноземній валюті". Основний мотив таких відмов - відсутність у структурних підрозділів ГИС рахунків в іноземній валюті, що не відповідає інтересам банків, оскільки зменшує суму боргу за рахунок валютних коливань (коли працівники ГИС перекладають на рахунок стягувача суму в національній валюті по курсу НБУ на дату відкриття старанного виробництва або на дату видачі старанного документу). А це, стверджують учасники Асоціації, є прямим порушенням ст. 51 Закону "Про старанне виробництво".

Всупереч практиці, що склалася, згідно якої сума боргувираженого в інвалюті, конвертується в гривнуаналіз законодавства дає підстави вважати, що стягнення боргу безпосередньо в іноземній валюті теж можливе. Підтверджує цю можливість і постанова правління НБУ від 28.07.2008 №216. Встановлено, що при зверненні стягнення, коли борг виражений в іноземній валюті, держвиконавець повинен вказувати в платіжній вимозі номер валютного рахунку органу ГИС. Але проблема в тому, що у ГИС немає валютних рахунків і, виходячи з цього, неможливо реалізувати передбачену законодавством норму. Усунути таке непорозуміння просять Міністерство юстиції, яке зможе ініціювати внесення необхідних змін до законодавства.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини