Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нотаріусів чекають реформи самоврядування

13 березня 2010, 11:56
651
0
Реклама

Викласти в новій редакції Закон "Про нотаріат" пропонує народний депутат Юрій Мирошниченко (фракція ПР). Основна мета законопроекту, повторно зареєстрованого у ВР під 1286-2,- привести діяльність нотаріусів у відповідність до сучасних вимог і реалій.

Пан Мирошниченко пропонує визначити систему органів управління регіональних нотаріальних палат і Нотаріальної палати України і надати органам нотаріального самоврядування додаткові повноваження при регулюванні діяльності нотаріусів. Проектом пропонується визначити, що до складу регіональних кваліфікаційних комісій можуть входити виключно нотаріуси. Окрім цього проектом пропонується надати право Вищої кваліфікаційної комісії нотаріату приймати кваліфікаційні іспити у нотаріусів (на сьогодні це право належить регіональним кваліфікаційним комісіям). Що стосується відповідальності нотаріусів. Пан Мирошниченко вважає, що кримінальна справа по відношенню до нотаріуса може бути порушена тільки Генеральним прокурором України, його заступниками, прокурором АРК, областей, міст Києва і Севастополя (на сьогодні збуджується в загальному порядку).

Раніше тепер уже колишній Міністр юстиції України Микола Онищук повідомив, що уряд планує внести на розгляд ВР проект Закону "Про внесення змін до Закон "Про нотаріат"яким розширюються повноваження нотаріусів в частині надання органам самоврядування нотаріусів деяких контролюючих функцій держави. Зокрема, документом планується створення єдиного нотаріату і професійного управління. Також документом пропонується посилити відповідальність нотаріусів при виконанні ними професійних обов'язків. До речі, 16 лютого Верховна Рада прийняла в першому читанні проект Закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України"яким пропонується доповнити ст. 178 КПК нормою, згідно якої забороняється вилучення (виїмка) реєстрів нотаріальних дій і документів, переданих нотаріусові на зберігання, а також друку нотаріуса. Детальніше про це - в матеріалі ЛІГА :ЗАКОН "Гарантії для нотаріусів будуть закріплені в матеріальному і процесуальному законодавстві" .

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини