Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

З 1 квітня 2023 року набере чинності Закон про е-резидентство

Реклама

28 жовтня 2022 року в газеті «Голос України» офіційно опубліковано Закон № 2654-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законів України щодо особливостей оподаткування підприємницької діяльності електронних резидентів».

Документ набирає чинності з 1 квітня 2023 року.

Мінцифри поінформувало, що таким чином міжнародні ІТ-спеціалісти зможуть відкривати бізнес і сплачувати податки в Україні.

Документом установлено, що електронний резидент (е-резидент) - іноземець, який досяг 18-річного віку, не є податковим резидентом України, отримав відповідні кваліфіковані електронні довірчі послуги та інформація про якого внесена до інформаційної системи "Е-резидент".

Інформаційна система "Е-резидент" - інформаційна система, що є складовою частиною Єдиного державного веб-порталу електронних послуг, у рамках якої здійснюється збирання, накопичення, обробка, захист, облік та надання інформації про електронного резидента (е-резидента).

Іноземець має право набути статус електронного резидента (е-резидента) після подання ним через інформаційну систему "Е-резидент" заяви про набуття статусу електронного резидента (е-резидента), його ідентифікації та надання кваліфікованих електронних довірчих послуг.

Не можуть бути електронними резидентами (е-резидентами):

а) громадяни України;

б) іноземці, які мають право на постійне проживання в Україні чи є податковими резидентами України;

в) особи без громадянства;

г) особи, які отримують доходи з джерелом походження з України за товари, роботи, послуги (крім пасивних доходів);

ґ) особи, які є громадянами (підданими), резидентами або особами, місцем постійного проживання (перебування, реєстрації) яких є держави (юрисдикції), не включені до Переліку держав, громадяни або резиденти яких можуть набути статус електронного резидента (е-резидента).

Перелік держав, громадяни або резиденти яких можуть набути статус електронного резидента (е-резидента), встановлюється центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізацію державної політики у сфері цифрової економіки, за погодженням із центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення, у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів.

До Переліку держав, громадяни або резиденти яких можуть набути статус електронного резидента (е-резидента), не може бути включена держава:

  • визнана державою-агресором та/або державою-окупантом щодо України;

  • включена до переліку високоризикових держав (юрисдикцій) FATF, щодо яких застосовуються посилені заходи належної перевірки та/або контрзаходи з метою захисту міжнародної фінансової системи від постійних та значних ризиків відмивання коштів, фінансування тероризму та фінансування розповсюдження зброї масового знищення ("чорний список" FATF);

  • включена до переліку держав (територій), які мають стратегічні недоліки у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення відповідно до заяв FATF ("сірий список" FATF);

  • визначена Європейською комісією як країна із слабкими режимами запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення.

Порядок набуття та скасування статусу електронного резидента (е-резидента), ідентифікації осіб, які мають намір набути статус електронного резидента (е-резидента), та надання їм доступу до кваліфікованих електронних довірчих послуг визначається Кабінетом Міністрів.

Взяття на облік електронного резидента (е-резидента) здійснюється контролюючим органом на підставі відомостей, отриманих від інформаційної системи "Е-резидент".

Закон передбачає для е-резидентів можливість:

  • здійснювати підприємницьку діяльність (ФОП);

  • сплачувати 5 % від доходу;

  • дистанційно відкривати та управляти банківськими рахунками;

  • користуватися надсучасними інструментами для управління бізнесом онлайн за допомогою ноутбука чи смартфона;

  • підписувати документи електронним підписом.

Для відкриття бізнесу в Україні іноземець має:

  • подати заявку на вебпорталі або в мобільному застосунку для перевірки й отримання статусу е-резидента;

  • пройти ідентифікацію в закордонній дипломатичній установі в країні перебування;

  • отримати РНОКПП та Дія.Підпис;

  • зареєструватися через мобільний застосунок як ФОП 3-ї групи;

  • відкрити рахунок в українському банку;

  • провадити підприємницьку діяльність.

Наразі експерти Мінцифри займаються технічною базою проєкту - розробляють вебверсію та мобільний застосунок із використанням хмарних технологій цифрового підпису. Такі сучасні та дієві інструменти для е-резидентів дозволять зареєструвати підприємця, відкрити банківський рахунок у декілька кліків - швидко та зручно, через браузер або смартфон, без паперів та складних бюрократичних процедур.

LIGA360 - єдине джерело інформації для всієї компанії. Дашборд ключових медіа та конкурентних показників, бізнес-новини й аналітика та управління ризиками. Замов прямо зараз.

Читайте також:

FATF запровадила додаткові обмеження для російської федерації

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини