Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Закон щодо особливостей виведення з ринку системно важливого банку в умовах воєнного стану набрав чинності

Реклама

28 жовтня 2022 року набрав чинності Закон № 2643-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей виведення з ринку системно важливого банку в умовах воєнного стану».

Законодавчий акт було офіційно опубліковано в газеті «Голос України» 27 жовтня.

Національний банк роз'яснив, що Законом створено дієвий юридичний і невибірковий (стосовно всіх системно важливих банків) механізм для вирішення потенційно можливих в умовах війни кризових ситуацій із системно важливими банками з пріоритетом максимального забезпечення інтересів держави і клієнтів цих банків. Зокрема, з метою спрощення обтяжливої для нинішніх умов загальної процедури виведення банку з ринку оптимізовано порядок виведення з ринку системно важливого банку в разі втрати таким банком ліквідності під час дії воєнного стану в Україні.

Також установлено особливості участі держави у процедурі виведення такого банку з ринку.

Документом підрозділ 4 розділу XX "Перехідні положення" Податкового кодексу доповнено пунктом 65, яким установлено, що тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану на території України, введеного Указом Президента "Про введення воєнного стану в Україні" від 24 лютого 2022 року № 64/2022, затвердженим Законом "Про затвердження Указу Президента України "Про введення воєнного стану в Україні" від 24 лютого 2022 року № 2102-IX, звільняється від оподаткування дохід (прибуток), який виникає у банку внаслідок припинення його зобов'язань відповідно до пункту 23 розділу X "Прикінцеві та перехідні положення" Закону "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб".

На період дії цього Закону положення інших законодавчих актів, що регулюють діяльність акціонерних товариств та банків, застосовуються в частині, що не суперечить цьому Закону.

У разі суперечності між нормами цього Закону та нормами інших законодавчих актів норми цього Закону мають перевагу.

Розділ X "Прикінцеві та перехідні положення" Закону "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб" доповнено пунктом 23, відповідно до якого:

Держава в особі Міністерства фінансів має право брати участь у виведенні з ринку системно важливого банку, щодо якого Національним банком прийнято рішення про віднесення до категорії неплатоспроможних з підстав, визначених частиною другою статті 76 Закону "Про банки і банківську діяльність" (далі - неплатоспроможний системно важливий банк), що настали під час здійсненої Російською Федерацією збройної агресії проти України.

Нацбанк у день прийняття рішення про віднесення системно важливого банку до категорії неплатоспроможних:

  • повідомляє про це рішення банк, учасників банку та Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (далі - Фонд) для вжиття ним заходів, передбачених Законом "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб";

  • надсилає Кабінету Міністрів разом з копією рішення про віднесення системно важливого банку до категорії неплатоспроможних пропозицію про участь держави у виведенні неплатоспроможного системно важливого банку з ринку з наданням копії такої пропозиції Фонду.

Кабінет Міністрів розглядає відповідну пропозицію Нацбанку та не пізніше наступного дня після її отримання приймає рішення про участь держави у виведенні неплатоспроможного системно важливого банку з ринку або про відмову від такої участі. Кабмін повідомляє про прийняте рішення Національний банк та Фонд у день його прийняття.

У разі прийняття Кабінетом Міністрів рішення про відмову від участі держави у виведенні неплатоспроможного системно важливого банку з ринку Фонд вживає передбачені цим Законом заходи щодо виведення неплатоспроможного банку з ринку без участі держави.

Фонд у разі отримання рішення про участь держави у виведенні неплатоспроможного системно важливого банку з ринку:

  • не здійснює зміну розміру статутного капіталу неплатоспроможного системно важливого банку, деномінацію акцій такого банку, у тому числі не проводиться обмін грошових зобов'язань банку на акції додаткової емісії;

  • не формує резерви банку на покриття збитків за активними банківськими операціями та не визначає кредитний ризик за всіма активними банківськими операціями;

  • не залучає міжнародно визнану аудиторську фірму для надання аудиторського звіту, у тому числі висновків щодо фінансового стану банку, визначення розміру регулятивного капіталу банку та потреби у його додатковій капіталізації.

LIGA360 - перше рішення для автоматизації legal research на українському ринку. Миттєвий аналіз мільйонів законодавчих актів і судових справ для формування найефективніших правових позицій. Замов прямо сьогодні.

Читайте також:

Спрощення порядку подання інформації про кінцевих бенефіціарних власників: що встановлено новим Законом?

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини