Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

У період дії воєнного стану забороняється примусове виконання виконавчих написів нотаріусів: НПУ

Реклама

25 серпня 2022 року набрав чинності Закон від 27 липня 2022 року № 2455-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності приватних виконавців та примусового виконання судових рішень, рішень інших органів (посадових осіб) у період дії воєнного стану».

Відповідно до Закону в період дії воєнного стану забороняється примусове виконання виконавчих написів нотаріусів.

Комісія НПУ з аналітично-методичного забезпечення нотаріальної діяльності спільно з Відділом методичного забезпечення та інформаційно-аналітичної роботи НПУ підготували інформаційний лист із цього питання.

Нотаріальна палата зауважила, що водночас до Закону "Про нотаріат" не вносилося жодних змін, які б стосувалися процедури вчинення виконавчих написів чи встановлювали заборону на вчинення нотаріусами виконавчих написів на документах, що встановлюють заборгованість.

Для надання повної інформації особам, в інтересах яких вчиняється виконавчий напис, а також з метою недопущення пропущення стягувачами встановлених законодавством строків звернення до нотаріуса з питань вчинення виконавчих написів НПУ звертає увагу на таке.

Відповідно до статті 91 Закону "Про нотаріат" виконавчий напис може бути пред'явлено до примусового виконання протягом трьох років з моменту його вчинення.

Поновлення пропущеного строку для пред'явлення виконавчого напису здійснюється відповідно до Закону "Про виконавче провадження".

Частинами четвертою, п'ятою статті 12 Закону "Про виконавче провадження" встановлено, що строки пред'явлення виконавчого документа до виконання перериваються у разі:

1) пред'явлення виконавчого документа до виконання;

2) надання судом, який розглядав справу як суд першої інстанції, відстрочки або розстрочки виконання рішення.

У разі повернення виконавчого документа стягувачу у зв'язку з неможливістю в повному обсязі або частково виконати рішення строк пред'явлення такого документа до виконання після переривання встановлюється з дня його повернення, а в разі повернення виконавчого документа у зв'язку із встановленою законом забороною щодо звернення стягнення на майно чи кошти боржника, а також проведення інших виконавчих дій стосовно боржника - з дня закінчення строку дії відповідної заборони.

При цьому згідно зі статтею 88 Закону "Про нотаріат" нотаріус вчиняє виконавчі написи, якщо подані документи підтверджують безспірність заборгованості або іншої відповідальності боржника перед стягувачем та за умови, що з дня виникнення права вимоги минуло не більше трьох років. Якщо для вимоги, за якою видається виконавчий напис, законом встановлено інший строк давності, виконавчий напис видається у межах цього строку.

Перелік документів, за якими стягнення заборгованості провадиться у безспірному порядку на підставі виконавчих написів, затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 29 червня 1999 року № 1172 (зі змінами) (далі - Перелік).

Принагідно НПУ зауважила, що постановою Кабінету Міністрів від 19 квітня 2022 року № 480 "Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо діяльності нотаріусів та функціонування єдиних та державних реєстрів, держателем яких є Міністерство юстиції, в умовах воєнного стану" з Переліку документів, за якими стягнення заборгованості провадиться у безспірному порядку на підставі виконавчих написів нотаріусів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів від 29 червня 1999 р. № 1172, виключено розділ "Стягнення заборгованості з підстав, що випливають з кредитних відносин". Крім того, пунктом 2 постанови Кабінету Міністрів від 28 лютого 2022 року № 164 "Деякі питання нотаріату в умовах воєнного стану" встановлено заборону вчинення виконавчих написів на кредитних договорах, які не є нотаріально посвідченими.

Таким чином, вчинення виконавчих написів на боргових документах, що випливають з кредитних правовідносин (кредитних договорах, за якими боржниками допущено прострочення платежів за зобов'язаннями, які не є нотаріально посвідченими), заборонено.

За матеріалами Нотаріальної палати України

Ексклюзивна пропозиція для LIGA360:Юрист - 2 за ціною 1! Купуєте рішення LIGA360 - обираєте ще одне у подарунок. Дізнайтеся про акційну пропозицію серпня за посиланням.

Читайте також:

З 1 вересня Кабмін дозволив підприємцям короткостроково виїжджати за кордон

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини