Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

НКЦПФР знімає майже всі обмеження на здійснення операцій на ринках капіталу та товарних ринках

Реклама

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку знімає майже всі обмеження на здійснення операцій на ринках капіталу та організованих товарних ринках, які були введені 24.02.2022 у зв'язку зі збройним нападом росії на Україну та введенням воєнного стану.

Відповідне рішення від 4 серпня 2022 року № 1053 набирає чинності з 8 серпня.

Рішенням установлено, що:

  • розрахунки за другою частиною операції РЕПО за договорами РЕПО щодо цінних паперів, укладеними до 24 лютого 2022 року і строк/термін виконання розрахунків за якими припав/припадає на період до або на дату набрання чинності цим рішенням, мають здійснюватися починаючи з 22 серпня 2022 року включно, крім випадків надання Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку окремих дозволів на проведення таких розрахунків до 22 серпня 2022 року на відповідний запит учасника ринків капіталу;

  • виконання емітентом своїх зобов'язань за отриманими ним у період з 24 лютого 2022 року включно від учасників інститутів спільного інвестування відкритого та інтервального типу заявок на викуп належним їм цінних паперів інституту спільного інвестування має здійснюватися починаючи з 22 серпня 2022 року включно, крім випадків надання Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку окремих дозволів на здійснення таких дій емітентом до 22 серпня 2022 року на відповідний запит учасника ринків капіталу.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль зауважив, що крок по розблокуванню ринків капіталу та товарних ринків є своєчасним та виваженим, адже учасники ринків підтвердили готовність до розбудови фінансового сектору.

«Протягом п'яти місяців війни ринки капіталу та товарні ринки працювали в ручному режимі. Регулятор уважно відстежував та аналізував результати кожної дозволеної операції. За мирного життя - це нонсенс, але війна продиктувала свої умови. Завдяки індивідуальному підходу та поміркованій позиції ми змогли побороти панічні настрої, зберегти активи та не допустити дефолти по низці цінних паперів», - роз'яснив Голова НКЦПФР Руслан Магомедов.

У НКЦПФР нагадали, що 24 лютого 2022 року з 11:00 години Комісія ввела обмеження на здійснення операцій на ринках капіталу та організованих товарних ринках. Це було зроблено для того, щоб протистояти панічним діям, які могли б обвалити ринки та позбавити можливості їхньої повноцінної роботи в майбутньому, зберегти дані та права власності. Згодом «заморожування» ринків дозволило знайти активи, пов'язані з агресорами - російською федерацією та республікою білорусь, та обмежити можливості таких компаній вести бізнес в Україні.

За період дії воєнного стану НКЦПФР допустила на ринки 20 випусків державних облігацій (станом на 01.08.2022) для залучення коштів у бюджет і підтримки економіки. Водночас протягом цього періоду регулятор спрямовував свої дії на полегшення діяльності професійних учасників та їх підтримку. Зокрема, було спрощено процедуру ідентифікації осіб при купівлі держоблігацій та процедуру їх придбання для нерезидентів. Разом з НБУ уніфікував підходи щодо обліку цінних паперів резидентів та нерезидентів на агрегованих рахунках депозитарних установ. Також Комісія продовжила строки дії сертифікатів профучасників, перенесла терміни виконання нормативних вимог, дозволила проводити загальні збори дистанційно та перейшла на електронний документообіг.

За матеріалами НКЦПФР

А ви впевнені у due dilligence процедурах вашого бізнесу? Повноту інформації забезпечить рішення LIGA360. Досьє на 6,8 млн компаній, перевірка міжнародних санкційних списків, пошук токсичних зв'язків з рф та рб. Замовте LIGA360 сьогодні та забезпечте топ-команду інструментами для ухвалення рішень.

Читайте також:

Воєнний стан: як вести бізнес - поради юриста

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини