Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Пропонується відмінити антикризові обмеження по кредитуванню і інвестуванню. Думка юристів АК Arzinger

14 квітня 2010, 11:00
1403
0
Реклама

Законопроект № 6122що пропонує відмінити обмеження по кредитуванню і спрямований на стимулювання іноземних інвестицій, розглянутий парламентом і прийнятий за основу.

Йдеться про внесення змін до Закон "Про внесення змін до деяких законів України з метою подолання негативних наслідків фінансової кризи" (далі - Закон № 1533). Зокрема, пропонується виключити пункти 8 - 11 розділу II цього Законуяким встановлювався заборона на внесення резидентами змін в договори кредитування у іноземній валюті, ув'язнені з нерезидентами, а також на дострокове виконання зобов'язань по таких договорах. Крім того, пропонується повернутися до старої редакції статей 2 і 13 Закону "Про режим іноземного інвестування"тобто відмінити посилений контроль і додаткові обмеження, як що втратили свою актуальність.

Нагадаємо, що антикризовим законом № 1533 були внесені зміни в ряд законів, спрямовані на подолання наслідків фінансово-економічної кризи. Тепер, коли намітилися тенденції до оздоровлення економіки країни, пропонується відмінити деякі обмеження, встановлені цим законом. В той же час обмеження на видачу кредитів в іноземній валюті фінансовими установами, встановлені цим Законом, пропонується не відміняти. Згідно п. 1 розділу II Закону № 1533 вони діють до 01.01.2011.

ЕКСПЕРТНА ДУМКА

Євгенія Новичкова: "Правила" можуть мінятися і під час "гри".".

Старший юрист АК Arzinger Євгенія Новичкова прокоментувала для ЛІГА :ЗАКОН цей законопроект: "Верховна Рада України 13 квітня розглянула і ухвалила за основу (у першому читанні) законопроект, що пропонує відміну обов'язкової реєстрації іноземних інвестицій і відміну обмежень відносно дострокового погашення кредитів і позик перед нерезидентами.

Як відомо, восени 2009 року набули чинності зміни, згідно з якими до 1 січня 2011 року усі інвестиції в Україну повинні здійснюватися з обов'язковим перекладом в гривну і використанням інвестиційних рахунківа реєстрація іноземних інвестицій стала обов'язковою, у тому числі - для виплати дивідендів або повернення інвестиції; також був введений заборона на дострокове погашення кредитів і позик, отриманих від нерезидентів (а такі позики частенько є основним засобом фінансування діяльності іноземних інвесторів в Україні). Вказані зміни були одними із заходів протидії фінансовій кризі в Україні, але на практиці зробили істотний негативний вплив на і без того низьку активність іноземних інвесторів, створивши їм додаткові перешкоди у веденні бізнесу в Україні. Вказані зміни ще раз продемонстрували, що "правила" можуть мінятися і під час "гри"…

Тому ухвалення законопроекту, що відміняє вищезгадані обмежувальні норми для іноземних інвесторів, могло б позитивно вплинути на підвищення інвестиційної привабливості України. На жаль, законопроект не був ухвалений в цілому. Частина депутатів вважає, що відміна заборони на дострокове погашення кредитів і позик від нерезидентів приведе, по-перше, до істотного відпливу капіталуа по-друге, понизить платіжну дисципліну усередині Україниперед українськими підприємствами.

Зважаючи на актуальність законопроекту планується його підготовка до другого читання за скороченою процедурою і розгляд найближчим часом. Залишається сподіватися, що законопроект буде ухвалений ще навесні 2010 року".

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини